Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vai jums ir rīcības plāns apokalipses gadījumā? Man ir. Bet tas neizskatās pārāk optimistiski: nāve. Vēlams, nekavējoties. Es neesmu īpaši pielāgota izdzīvošanai – man nav nekādu unikālu prasmju, es arī nemāku šaut. Un pat vienkārša laikapstākļu maiņa man var atņemt spriestspēju uz vairākām stundām. Turklāt mēģinājumi izdzīvot pilnībā iznīcinātā pasaulē veiksmīgi ir tikai filmās – un arī tad tikai Pedro Paskālam.

Bet daži izdzīvos. Miljardieri. Viņiem tas, visticamāk, izdosies. Jau kādu laiku planētas bagātāko cilvēku vidū ir izplatīts trakums – vēlme pēc labi noslēptiem un nocietinātiem bunkuriem. Vispirms to celtniecību veicināja pandēmija, vēlāk arī karš Ukrainā un situācija Tuvajos Austrumos.

Pagājušā gada nogalē portāls "WIRED" publicēja plašu rakstu par to, kā Marks Cukerbergs, "Meta" izpilddirektors un viens no bagātākajiem cilvēkiem pasaulē, Havaju salās būvē 100 miljonus dolāru (94 miljoni eiro) vērtu pazemes kompleksu.

Tas, ka Cukerbergs ceļ grandiozu būvi par summu, kas rakstāma deviņiem cipariem, diez vai ir atklājums. Interesantākā detaļa ir tā, ka kompleksā iekļauts bunkurs, precīzāk sakot, 464 kvadrātmetri telpu ar betona sienām un evakuācijas lūku.

Citi magnāti, kam iepatikusies ideja par bunkuru, ir miljardieris un bijušais "Paypal" izpilddirektors Pīters Tīls, kura mēģinājumi tādu uzbūvēt Jaunzēlandē tika pārtraukti 2022. gadā, un Bils Geitss, par kuru baumo, ka zem katras viņa mājas ir pazemes drošības zonas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!