Foto: Orijus Gasanovas/DELFI.lt
Cilvēki, kuri ceļo pa Lietuvu, vēlas redzēt ko jaunu, tāpēc Ona Gružauskiene no Biržiem izdomājusi interesantu veidu, kā pelnīt naudu. Viņa piedāvā pārnakšņot siena zārdā. Šāda nakšņošana maksā 10 eiro, vēsta "Delfi.lt".

Tiesa, savus viesus viņa brīdina, ka naktī viņus var "apciemot" peles un žurkas, kā arī dažādi kukaiņi. Šo tūristiem neparasto vietu apmeklēja "Delfi.lt" žurnālists Orijs Gasanovs.

"Par naudas trūkumu sūdzas tikai sliņķi, kas neko nedara," saka Biržu rajonā dzīvojošā Ona Gružauskiene.

Sieviete sava īpašuma pagalmā Kirkļu ciemā, Jažereles ielā, ierīkojusi kempingu "Prie įgriuvėlės". Pie viņas braucot gan latvieši, igauņi, poļi, vācieši un skandināvi, gan diezgan daudz lietuviešu. "Cilvēkiem ir apnikušas parastās viesnīcas. Viņi vēlas kaut ko jaunu," skaidro Ona Gružauskiene.

Viņa izīrē tūristiem visu, kas atrodas apkārt mājai. "Var gulēt gan klētī uz matračiem, kas pildīti ar sienu, vai arī gulēt tieši sienā," saka saimniece.

Šī sieviete varētu droši braukāt pa Lietuvas ciemiem un stāstīt vietējiem, "kā pelnīt naudu uz stulbajiem tūristiem", raksta Gasanovs.

Foto: Orijus Gasanovas/DELFI.lt

Viņa ir pārsteigta, ka tūristus pārsteidz pašas elementārākās lietas laukos – vistas, gaiļi, pīles, govis, kazas, siena kaudzes, ūdens no akas utt.

"Lielajās pilsētās ir izaugusi paaudze, kurai lauki nav pazīstami. Viņi nav redzējuši ne mājdzīvniekus, ne to, kā mēs gatavojam ēst. Viņus viss interesē, viss viņus pārsteidz," saka Ona, un tas viņu priecē.

Saimniecei patīkot uzņemt tūristus un stāstīt par dzīvi laukos, un par to vēl saņemt naudu.

"Šī ir vieta, kur pie ezera var jautri pavadīt laiku, apgūt amatniecību un izmēģināt dažādus ēdienus. Šeit māca adīt uz grābekļa, aust paklājus uz velosipēda riteņa, cirpt aitas, tīrīt vilnu, vērpt dziju," tā sevi internetā reklamē Ona.

Viņa piedāvā nakšņot kempingā blakus savai mājai.

"Man nav tādu gultu kā parastajās viesnīcās. Biržu apkārtnē jau tā ir daudz nakšņošanas vietu, man ir interesantāks piedāvājums," viņa teic.

Tūristus sagaida liela pašas īpašuma saimnieces skulptūra, ko viņa darinājusi no vecas lelles, parūkas un kāzu kleitas.

Foto: Orijus Gasanovas/DELFI.lt

"Kādam šī skulptūra atgādina putnubiedēkli. Tas ir labi, es nedusmojos, varētu arī tā domāt, ka lelle pilda šo funkciju. Kaimiņš domāja, ka es to uzstādīju, lai atbaidītu zagļus, lai vienmēr šķiet, ka pagalmā kāds ir. Reiz viņš pat domāja, ka tā es stāvu pagalmā. Tas ir mans mērķis, lai katrs, kurš atnāk, jūt, ka ir gaidīts. Esmu ļoti viesmīlīga un gribu to parādīt," saka Ona, kurai patīk rozā krāsa.

Tāpēc viņa nokrāsojusi rozā matus un valkā rozā kleitu.

"Cilvēki ir noguruši no tumšām krāsām, no sērām. Viņi vēlas, lai būtu jautrāk, košāk, viņiem patīk, ka es sveicu visus saposusies. Ierauga mani – un garastāvoklis viņiem uzlabojas," saka saimniece.

Viņa aicina apmeklētājus nesteigties, uzkavēties ilgāk. Lai cilvēki nepamanītu, kā paiet laiks, viņa stāsta savus stāstus. Piemēram, kā viņa uzstādīja rekordu, noaužot Lietuvā garāko paklāju – celiņu. Daudzi kaimiņi ir pārsteigti, kā Onai izdodas nopelnīt ar visparastākajām lietām. Viņu par to pat kritizējot, taču Ona neuztraucas.

"Es nekad neesmu bijusi tāda kā visi, esmu oriģināls cilvēks. Tāda biju un tāda arī palikšu," stāsta sieviete.

Foto: Orijus Gasanovas/DELFI.lt

Tiesa, viņa atklāj, ka doma piedāvāt nakšņošanu sienā nav radusies viņai. To prasījuši paši apmeklētāji.

"Viņi sāka stāstīt, ka daži viņu ģimenes locekļi nekad nav gulējuši sienā. Bet tas ir tik forši. Radās pieprasījums," saka uzņēmīgā sieviete.

Pie viņas var pasūtīt divus ar sienu saistītus pakalpojumus. Tie, kas vēlas lielāku komfortu, var pavadīt nakti uz matračiem, kas pildīti ar sienu. Viņa atnes tos uz klēti, saliek blakus, uzklāj gultas veļu – un tur cilvēki guļ.

Otrs variants ir ekstrēmāks – siena zārds. Šī konstrukcija siena žāvēšanai ir izgatavota no diviem koka režģiem un pārklāta ar sienu. Tai ir trīsstūra forma.

Foto: Orijus Gasanovas/DELFI.lt
Saimniece cenšas radīt omulību, tāpēc savām rokām uzbūvējusi šādu telti un pielāgojusi to nakšņošanai. Siena gubas iekšpusi viņa izklāja ar caurspīdīgu materiālu, abām ieejām piekāra aizkarus.

"Gribi, aizver, gribi – atver. Tas ir ļoti ērti, pasargā no lietus un vēja," saka Ona.

Tā kā mūsu klimatiskajos apstākļos nav īpaši patīkami gulēt uz zemes izklātā sienā, zem siena ir matracis un ir arī gultas veļa.

Viņa brīdina savus klientus, ka naktī var "ciemoties" nelūgti viesi. "Šeit ir daba, apstākļi ir dabiski. Un dabā viss var notikt. Nemelošu, dažreiz pa pagalmu skraida lielas žurkas. Kaķi viņas ķer, bet nepagūst izķert visas. Tāpēc brīdinu viesus, lai viņi nebaidās, ja pēkšņi kāda žurka paskries garām būdai," teica sieviete.

Viņa brīdina arī par kukaiņiem. "Ja vēlaties sajust laukus – lūdzu! Īstos laukos ir ne tikai komforts. Šeit var notikt jebkas," Ona smejas.

Par nakšņošanu un brokastīm vai vakariņām viņa prasa 10 eiro no cilvēka. Saimniece viesus cienā ar graudu un dārzeņu putru, kas atgādina zupu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!