Foto: PantherMedia/Scanpix

Nodarbošanās ar seksu ievērojami uzlabo ikviena garastāvokli un ļauj justies labi. Taču, laba pašsajūta nav vienīgais labums, ko gūt no seksa. Kā ziņo prevention.com, mīlēšanās arīdzan daudzos veidos pozitīvi ietekmē tavu veselību, jo tās laikā ķermenis ražo neskaitāmi daudz hormonu, kuri samazina sāpes, krūts vēža risku un paaugstina imunitāti.

Mazina hroniskas sāpes

Intīmo zonu stimulācija izraisa endorfīnu, kortekosteroīodu un citu dabīgo sāpju nomācēju atbrīvošanos, kā rezultātā tu seksa laikā vairs nejūti galvas un muskuļu sāpes. Labums, kurš iesākas jau pirms kulminācijas sasniegšanas, var turpināties vēl divu dienu garumā.

Samazina krūts vēža risku

Uzbudinājuma un orgasma laikā organismā palielinās laimes hormonu līmenis. Kādā pētījumā pierādīts, ka sievietēm, kurām sekss ir vairāk kā vienu reizi mēnesī, ir mazāks risks atklāt krūts vēzi, nekā tām, kuras seksuāli ir mazāk aktīvas.

Līdzīgi ar vīriešiem – 50 gadu veciem vīriešiem, kuriem vismaz 7 reizes mēnesī ir orgasms, ir ievērojami mazāka iespēja atklāt krūts audzēju.

Trenē sirdi

Gluži kā treniņos, arī mīlēšanās laikā, jo enerģiskāka tu esi, jo lielāku labumu no tā gūst sirds. Liela nozīme ir arī izvēlētajām pozām.

Piemēram, īpaši veselīgi sirdij ir tas, ja seksa laikā atrodies virspusē, jo šāda poza no tevis prasa lielāku fizisko piepūli. Kā papildus bonuss ir orgasms - kulminācijas brīdī sirds ritms palielinās līdz 110 sitieniem minūtē, ko var pielīdzināt ātrai iešanai vai lēnam skrējienam.

Sargā vīrieša prostatu

2003. gadā Austrālijā tika veikts pētījums, kurš piedalījās pusmūža vīrieši. Tajā atklāja, ka tiem, kuri sasniedz kulmināciju vidēji četras reizes nedēļā, bija par trešdaļu mazāka iespēja saslimt ar protatas vēzi, nekā tiem, kuri to sasniedza retāk.

Pazemina stresa līmeni

Kādā 2005. gada pētījumā atklāja, ka vīriešiem un sievietēm, kuriem bija dzimumattiecības pirms stresainas darba dienas, bija vieglāk publiski uzstāties un sevi prezentēt. Prezentācijas laikā viņu asins spiediens palielinājās mazāk, kā arī tas ātrāk atgriezās normālā līmenī, nekā tiem, kuriem pirms tam ne ar vienu nebija seksuāla kontakta.

Stiprina tavu imūsistēmu

Cilvēkiem, kuriem sekss ir vienreiz vai divreiz nedēļā,  ir par 30 procentiem lielākas organisma spējas aizsargāties no infekcijām un to izraisītām slimībām. To apliecina Vācijā veikts pētījums, kurā pēc asins analīzēm noteica, ka dzimumakts un orgasms cilvēkos palielina spēju cīnīties ar leikocītu jeb balto asins ķermenīšu daudzumu, kas samazina organisma spēju cīnīties pret dažādām slimībām.

Efekts ir salīdzināms ar stresu noņemošām aktivitātēm, piemēram, ar fiziskām aktivitātēm, mūzikas klausīšanos, kas arī ķermenī palielina konkrētu proteīnu daudzumu, kas spēj pasargāt mūsu organismu pret infekcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!