Foto: PantherMedia/Scanpix
Tumšie rudens un ziemas vakari ir piemēroti, lai mēs sevi nedaudz palutinātu - parūpētos par savu skaistumu un labsajūtu. Un izrādās, ka to ir diezgan vienkārši izdarīt arī netērējot bargu naudu, bet iegādājoties dabiskus "kosmētikas līdzekļus" tuvākajā pārtikas veikalā. Kā to izdarīt?

No skaistumkopšanas viedokļa sevišķi svarīgi par sevi parūpēties rudenī un ziemā, kad āda ir pakļauta temperatūra maiņām, vejam, salam, sausam gaisam telpās - tā ļoti ātri zaudē mitruma līmeni, kļūst nespodra un apsārtusi.

Lai gan valda stereotips, ka ar ekoloģisko kosmētiku nevar sasniegt redzamus rezultātus, šie uzskati ir maldīgi. Eko kosmētika spēj nokļūt ādas dziļākajos slāņos, ta ir aktīvam vielām bagātāka par parasto kosmētiku un to lietojot, ir iespējams sasniegt jebkuru vēlamo efektu un tas būs noturīgāks, taču jārēķinās, ka process būs ilgstošāks.

Taču eko kosmētika atšķirība no parasta kosmētikas nesatur kaitīgos konservantus, ģenētiski modificētas sastāvdaļas, sintētiskas krāsvielas, smaržvielas un citas kaitīgas piedevas, kas uzkrājas organismā un var izraisīt kairinājumu, alerģijas, dažādas ādas problēmas. Ir zinātniski pierādīts, ka vairākas plaši sastopamas parastās kosmētikas kaitīgas sastāvdaļas var radīt iekšējo organu disfunkcijas un pat vēzi. It īpaši tiek ieteikts izvairīties no kosmētikas, kuras sastāva ietilpst - BHA, BHT, DEA, formaldehyde, phtalates, mineral oil, SLS, SLES, paraben, petrolatum, propylene glycol, fragrances, TEA.

Šobrīd Latvijā ekologiskā kosmētika ir diezgan plaši pieejama un nopērkama, taču ir skaistuma procedūras, ko katrs ātri var veikt mājas apstākļos ar pavisam vienkāršiem līdzekļiem.

Lūk, dažas "skaistuma receptes".

Kafija ādas maigumam: 1-2 reizes nedēļā ādu būtu ieteicams attīrīt ar skrubi, lai atbrīvotu ādu no atmirušajām šūnām. Ideāli so procedūru var veikt ar kafiju - pēc kafijas baudīšanas ādu ar pāri palikušajiem kafijas biezumiem vienkārsi, apļveida kustībām, norīvēt un tad ar siltu ūdeni nomazgāt. Āda būs mīksta, gluda, svaiga un pēc šīs procedūras lietotais krēms iedarbosies ātrāk un dziļāk. Tacu jāņem vērā, ka kafijas skrubis ir diezgan abrazīvs  (kafijas biezumu daļiņas ir diezgan lielas), tādēļ to nevajadzētu lietot sejai.

Ābols gaišākai ādai: ābolu maskas ādai ir ļoti iecienītas pēc vasaras perioda, kjo tam ir spēja mazināt saulē iegūtos vasaras raibumus un pigmenta plankumus. Jāizvēlas vietejie āboli, jo tie ir bagātaki ar aktīvajam vielām. Samīcītiem (pat ar visu mizu) āboliem ieteicams pievienot ādas tipam atbilstošas piedevas, piemēram, saldo krējumu un auzu pārslas sausai un normalai ādai un olas baltumu taukainai un kombinētai ādai, jo viens pats ābols ādai var izrādīties par koncentrētu. Sastāvdaļas nelielos daudzumos sajauc kopā un sanākušo masu uz sejas un dekolte zonas notur 15 minūtes, tad nomazga ar siltu ūdeni.

Medus gludai un veselai ādai: medus ir lielisks dabas līdzeklis sakistumkopšanā. Šķidro medu var lietot sejas maskās, pārcukurotu medu - arī kā skrubi. Taču par visiedarbīgako procedūru ar medu tiek uzskatīta medus masāža problēmzonām (gurni, augšstilbi, sēžamvieta), jo medus satur bioloģiski aktīvas vielas, kas kopā ar masāžu spēj izvadīt no organisma toksīnus, šlakvielas, attīrīt un pabarot ādu vienlaicīgi.

Nefiltrēts alus - ne tikai vīriešiem: ar alu var skalot matus - tie būs mīksti un viegli ķemmējami. Alum un alus produktiem piemīt arī izteiktas ādas šūnu atjaunojosas īpašības. Uztaisiet sev alus spa - pievienojiet alu vannai, jebkurā vēlamajā daudzumā, vadoties pēc izjūtām. Šī procedūra sniedz arī relaksējošu efektu, tāpēc droši vari "alus vannu" izmantot katrā vannošanās reizē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!