Foto: Shutterstock
Pūtītes un pinnes šķiet raksturīgas vien pusaudžu vecumam, tomēr nereti ar kaitinošajiem ādas izsitumiem saskaramies arī tad, kad pubertāte jau sen ir garām. Ja arī tevi laiku pa laikam nomāc pūtītes, kam nerodi iemesla, iepazīsties ar "Cosmopolitan" apkopotajiem ekspertu skaidrojumiem par konkrēto ādas problēmzonu iemesliem.

Pumpas uz zoda, kakla vai žokļa līnijas


Foto: PantherMedia/Scanpix
Šo izsitumu iemesls var būt drīzumā gaidāmas mēnešreizes, kā rezultātā organismā mainās hormonu līmenis. Īpaši asi āda reaģē uz testosterona izmaiņām, kas liek tai ražot vairāk dabisko eļļu, kas savukārt aizsprosto poras, radot pūtītes.

Lai no tā izvairītos, pievērs pastiprinātu uzmanību minēto problēmzonu kopšanai un dezinficēšanai, savukārt, ja izsitumi rada patiesi lielu vizuālu defektu, apsver hormonālās kontracepcijas lietošanu, kas līdzsvaros hormonu līmeni organismā.

Izsitumi uz deguna un pieres


Foto: PantherMedia/Scanpix
To ierosinātājs ir stress, kas rada adrenalīna izstrādāšanos un attiecīgi pastiprinātu ādas eļļu izdalīšanos tieši T - zonā. Rezultātā poras nosprostojas un veidojas pumpas.

Lai no tām izvairītos, profilaktiskos nolūkos lieto pretaknes kosmētiku, kas attīrīs ādu un mazinās izsitumu rašanās risku.

Pumpiņas gar matu augšanas līniju


Foto: PantherMedia/Scanpix
To iemesls ir pārmērīgs matu kopšanas līdzekļu daudzums, kas matus padara taukainus un uzņēmīgākus pret mikrobiem.

Rezultātā tu laiku pa laikam sabužini matu saknes, netīrajām rokām pieskaroties arī ādai gar to augšanas līniju, un, lūk, radīta labvēlīga vide pumpām, jo poras atkal tiek aizsprostotas!

Lai no tā izvairītos, neklāj matu kosmētiku zonā pie pieres, kā arī mazāk aiztiec ādu ar rokām!

Izsitumi uz vaigiem


Foto: PantherMedia/Scanpix
Tos izraisa netīras rokas un netīrs telefona panelis. Atceries, ka viss, kas pie sejas ādas pieskaras ilgāk par pāris sekundēm, nodrošina brīvu baktēriju pārvietošanos, kas savukārt veiksmīgi bāzējas sejas ādā.

Izvairies no šo pumpu veidošanās, regulāri tīrot telefonu ar antibakteriālām salvetēm, un pēc iespējas mazāk aizskar sejas ādu ar rokām!

Pūtītes ap lūpām


To iemesls ir tava diēta. Pārmērīgs skābu produktu lietojums uzturā var kairināt ādu, radot iekaisumu un apsārtumu, savukārt taukaini ēdieni fiziski bloķē poras to eļļaino nosēdumu dēļ.

Lai no tā izvairītos, notīri lūpas un rajonu ap muti pēc katras ēdienreizes!

Izsitumi uz krūtīm un muguras


Foto: Shutterstock
Iemesls - nepiemērots sporta krūšturis vai T- krekls. Piemēram, kokvilnas apģērbs piesūcas ar sviedriem un pielīp pie ādas, radot labvēlīgu vidi baktērijām un to vairošanās procesiem, kas savukārt veicina izsitumu veidošanos.

Novērs to, valkājot piemērota auduma sporta apģērbu, kā arī pēc iespējas ātrāk to nomainot pret pārvelkamām drēbēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!