Foto: Shutterstock

Urologs un andrologs Andris Ābele izcēlis četrus maldīgus priekšstatus, ko vajadzētu pārvarēt, lai mazinātu apdraudējumu savai veselībai. Saskaņā ar Latvijas Urologu asociācijas rīcībā esošo informāciju diemžēl vīrieši joprojām negribīgi veic asins analīzes prostatas specifiskā antigēna jeb PSA noteikšanai.

Jāņem vērā, ka prostatas vēža slimniekiem nav sūdzību līdz pat vēža ceturtajai stadijai, tāpēc ir svarīgi pārbaudīties. Ābele apkopojis dažus padomus:

Negaidi sūdzības un simptomus, lai ietu pie ārsta

Dažādu jomu ārsti brīdina, ka bieži tieši smagākās un dzīvībai bīstamās slimības sākas bez simptomiem, un tās var atklāt tikai analīzēs, testos vai cita veida skrīningā. Nefrologi teic, ka, piemēram, lielākā daļa nieru slimību sākas bez simptomiem – cilvēks nejūt neko aizdomīgu, nav sūdzību. Līdzīgi ir ar kaitēm aknās un tieši tāpat ir ar vairākām nopietnām slimībām, kas ir urologu pārziņā.

Vīriešiem prostata sastāv no divām daļām – iekšējās un ārējās. Iekšējās daļas palielināšanās parasti rada urinēšanas traucējumus, taču tā nav bīstama un ir viegli ārstējama, savukārt ārējā daļa ir tā, kurā parasti rodas prostatas vēzis, un tam visbiežāk nav pilnīgi nekādu simptomu vai neērtību līdz stadijai, kad tas jau ir ielaists un dzīvībai bīstams. Tieši tāpēc ir nepieciešami skrīningi, testi un analīzes, lai atklātu slimību pirms parādās pirmās sūdzības.

Urologs nav tikai "vīriešu dakteris"

Ne tikai vīrieši, bet arī sievietes saskaras ar urīnceļu iekaisumiem un komplicētas urīnceļu infekcijas gadījumiem, arī nierakmeņu problēmām. Un šīs slimības arī sievietēm ārstē urologs, nevis ginekologs. Tomēr samērā bieža atšķirība ir rūpēs un attieksmē pret savu veselību. Ārsti konstatē, ka reālajā dzīvē sievietes mēdz būt izlēmīgākas nekā vīrieši, jo viņas vairāk rūpējas par sevi, kas vēlāk ļauj parūpēties arī par citiem. Sievietes biežāk pārvar nedrošību un laikus dodas uz veselības pārbaudēm.

Vizīte pie ārsta nenozīmē, ka vienmēr tiks konstatēta slimība. Taču tikai speciālists spēs sniegt padomu par tālāko rīcību un nepieciešamiem izmeklējumiem, lai savlaicīgi novērstu veseības riskus, tādejādi vairojot kvalitatīvi nodzīvoto laiku sev un ar saviem tuvajiem.

Prostatas vēzis jaunākiem cilvēkiem ir bīstamāks

Bieži vīrieši darba spējas vecumā neiedomājas noteikt prostatas specifisko antigēnu jeb PSA. Gadās, ka 80 gadus vecam kungam veic PSA analīzes un konstatē, ka tas ir paaugstināts – tad satraukums ir visiem, lai gan patiesībā nevis vecajam kungam ir jāuztraucas par savu PSA, bet gan viņa dēlam un varbūt arī mazdēlam. Daudz svarīgāk PSA ir noteikt vecumā no 45 līdz 70 gadiem, jo vēlākā vecumā slimības gaita parasti ir lēni ritoša un salīdzinoši neagresīva, neizraisot apdraudējumu kopējam mūža ilgumam.

Prostatas vēža skrīningu nozīmē ģimenes ārsts

Visiem vīriešiem vecumā no 50 līdz 75 gadiem un vīriešiem vecumā no 45 līdz 50 gadiem, ja ģimenes anamnēzē prostatas vēzis ir konstatēts asinsradiniekam, reizi divos gados ir pieejama valsts apmaksāta profilaktiskā pārbaude prostatas vēža noteikšanai. Tās ir asins analīzes, kurās nosaka prostatas specifiskā antigēna jeb PSA līmeni.

Prostatas vēža pārbaudes organizē ģimenes ārstu prakse, bet prostata vēža skrīninga veikšanai netiek nosūtīta uzaicinājuma vēstule, tāpēc, lai veiktu profilaktisko pārbaudi, jāvēršas sava ģimenes ārsta praksē. Ja asins analīžu rezultāti uzrādīs vecumam neatbilstoši paaugstinātu PSA līmeni, ģimenes ārsts noformēs nosūtījumu urologa konsultācijai. Šādu pēcskrīninga konsultāciju varēs saņemt atbilstoši "zaļā koridora" principam jeb ārpus kopējās pieraksta rindas. Pacientam par to nebūs jāmaksā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!