Lai veicinātu agrīnu krūts vēža diagnostiku, fonds "Rozā vilciens" sācis kampaņu "Tavu krūšu drošībai". Tās laikā mudina sievietes regulāri pārbaudīt savas krūtis, kā arī aicina sabiedrību ziedot, lai atbalstītu sievietes, kuras ir skāris krūts vēzis.

Kampaņas laikā tapis informatīvs videoklips, mudinot ikvienu sievieti pievērst uzmanību savai krūšu veselībai. Tas izveidots kā video instrukcija, ar kuras palīdzību sievietes var viegli veikt krūšu pašpārbaudi. Fonda "Rozā vilciens" dibinātāja Zinta Uskale norāda, 8. marts ir īstā reize, kad aktualizēt sievietēm nozīmīgas tēmas. "Es gribu apsveikt visas dāmas. Īpaši tās, kuram šobrīd varbūt neiet tik viegli, jo ir saskārušās ar šo diagnozi un šobrīd ārstējas."

Uzskale uzsver, šīs kampaņas mērķis ir uzrunāt tieši gados jaunākas sievietes, mudinot rūpes par savu krūšu veselību uztvert kā kaut ko pašsaprotamu un regulāri veicamu darbību. "Reizi mēnesī veikt pašpārbaudi, bet arī iekļaut savā kalendārā regulāras ārsta vizītes. Ne vienmēr ar pašpārbaudi varam visu atklāt. Diemžēl vēzis ir viltīgs, ne vienmēr parādās kā izteikts bumbulis. Svarīgi sekot līdzi, iet pie ārsta. Svarīgi, lai katrai sievietei ir savs ginekologs, kuram uzticas."

Jāteic, ka Latvijā krūts vēzis sievietēm ir viens no galvenajiem priekšlaicīgas nāves cēloņiem. Katru gadu no tā mirst aptuveni 410 sievietes. Uz valsts apmaksātām profilaktiskām pārbaudēm jeb skrīningiem Latvijā uzaicinājuma vēstules reizi divos gados saņem sievietes vecumā no 50 līdz 68 gadiem. Taču atsaucība ir ļoti zema, izmeklējumu veic tikai 30% sieviešu. Uskale: "Ja man piezvana un pasaka: "Labdien, Zinta! Ir laiks jūsu mamogrāfam. Kad mēs varam jūs pierakstīt!" Man liekas, ka tad būtu daudz lielāka atsaucība, nekā vienkārši saņemot to vēstuli, kuru varam smuki nolikt vienā maliņā. Jā, es kaut kad tam pievērsīšos, bet šobrīd man nav laika. Man arī drusku bail no tā, mēs negribam, lai kaut ko atklāj, jo tad iestājas viss psiholoģiskais, kā es dzīvošu tālāk, kā tikšu galā."

Tiesa gan – ir ģimenes ārstu prakses un arī veselības centri, kuri aktīvi uzrunā savas pacientes veikt krūts vēža skrīningu. Ja saslimšanu izdodas diagnosticēt laicīgi, krūts vēža ārstēšana var būt ļoti efektīva, slimību var pat pilnībā izārstēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!