Foto: F64

Gripa Latvijā izplatās rudens un ziemas periodā, visbiežāk uzliesmojot janvārī, februārī un martā. Parasti saslimstības pacēlums ilgst 8 - 10 nedēļas. Gripa ir akūta, ļoti lipīga vīrusu infekcija, kas skar elpceļus.

Tās pazīmes - ļoti pēkšņs slimības uzliesmojums, izteikts nespēks, galvassāpes, stipras muskuļu un locītavu sāpes, sāpes acu ābolos. Gripai raksturīgi simptomi ir arī paaugstināta temperatūra, drudzis, kaulu "laušanas sajūta", kasīšanās sajūta rīklē, aizlikts deguns bez iesnām un sauss klepus, ko pavada sāpes aiz krūšu kaula. Gripas vīruss izplatās ātri, tāpēc strauji aug saslimušo skaits.

Slimojot ar gripu, cilvēks ir darbnespējīgs apmēram 10 un vairāk dienas. Pārslimojot gripu, organisms tiek stipri novājināts, tāpēc ir nepieciešams apmēram mēnesis, lai atgūtos. Šīs infekcijas rezultātā cieš daudzi orgāni - sirds, plaušas, nieres. Līdz ar to tas var radīt nopietnas veselības problēmas.

Ar gripu var saslimt ikviens no mums, taču ir iedzīvotāji, kuriem šis risks ir augstāks. Tie ir cilvēki vecumā virs 65 gadiem, pacienti ar hroniskām slimībām, it īpaši sirds, plaušu, nieru slimnieki, cukura diabēta pacienti, personas ar imūndeficītu, kā arī cilvēki, kuri saņem imūnsupresīvu terapiju. Paaugstināts risks saslimt ar gripu ir iedzīvotājiem, kuri ilgstoši uzturas publiskās vietās - pirmsskolas vecuma bērni, skolēni, studenti un mācību iestāžu darbinieki, medicīnas un sociālie darbinieki, apkalpojošās sfēras darbinieki un karavīri.

Gripu par īpaši bīstamu uzskata tās izraisīto smago komplikāciju dēļ. Gripas komplikāciju ir daudz, un tās var atšķirties pēc ietekmes - vieglākas un smagākas. Komplikācijas var sākties gan pirmajās dienās, gan pēc divām nedēļām, kad atkārtoti paaugstinās temperatūra, parādās drudzis, vispārējs nogurums un galvassāpes. Gripas komplikācijas vairāk skar bieži slimojošus cilvēkus, mazus bērnus, kā arī pacientus, kuri bieži slimo ar hroniskām slimībām.

Lielākoties gripas komplikācijas ietekmē elpošanas ceļus un izsauc bronhītu, deguna blakusdobumu un vidusauss iekaisumu, gripas vīruss var izraisīt pneimoniju. Retāk var būt sirds muskuļa iekaisums. Bērniem gripa var izraisīt Reja sindromu, to izsauc aspirīna lietošana un tas izpaužas kā smagi aknu un nieru darbības traucējumi.

Raksts tapis tematiskās nedēļas "Saaukstēšanās"ietvaros, kas tiek rīkota sadarbībā ar "Olainfarm"  un "Gripofleks" . Lasi un uzzini vairāk!

Padomus Jums sniedz Gripofleks -  Latvijā ražots kombinēts pretsāpju un pretdrudža līdzeklis ar patīkamu apelsīnu garšu. Nesatur cukuru. Ātrai gripas, saaukstēšanās un augšējo elpceļu iekaisuma simptomu mazināšanai, ieskaitot galvassāpes, sāpes ķermenī, drudzi, deguna un tā blakusdobumu aizsprostojumu, iesnas un šķaudīšanu.

Ārstēšana jāsāk pēc iespējas ātrāk, parādoties pirmajiem slimības simptomiem. Paciņas saturu šķīdina glāzē karsta ūdens un dzer siltu. Pieaugušajiem un pusaudžiem pēc 15 g.v. lietot pa vienai paciņai trīs reizes dienā, intervālam starp preparāta ieņemšanas reizēm jābūt ne mazākam par 4 stundām. Pacientiem ar nieru mazspēju - ne mazākam par 8 stundām. Maksimāla dienas deva - 3 paciņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!