Foto: AFP/Scanpix
Visbiežāk vitamīnu trūkuma organismā priekšvēstneši ir enerģijas zudums, kā arī nespodri mati un novājināta imunitāte. Tomēr pastāv vēl pāris simptomu, kas, neraugoties uz to iespējamo dīvainību, ļauj secināt, ka organismam trūkst tam vajadzīgo barības vielu. Šos simptomus apkopojis izdevums "Fox News".

Par ko īsti liecina saplaisājuši mutes kaktiņi?


Foto: PantherMedia/Scanpix
Ja regulāri plaisā mutes kaktiņi, organismā trūkst dzelzs, cinks, kā arī B grupas vitamīni. Visbiežāk šie simptomi novēroti veģetāriešiem, jo pietiekamā daudzumā netiek uzņemtas olbaltumvielas, un tā rezultātā pavājinās imunitāte.

Lai no tā izvairītos, speciālisti uzturā iesaka lietot lasi, tunci, olas, austeres, saulē kaltētus tomātus un zemesriekstus. Savukārt, lai organismā uzsūktos dzelzs, nepieciešams C vitamīns, tādēļ iepriekšminētos ēdienus ieteicams kombinēt ar brokoļiem, papriku, kā arī kāpostiem.

Sarkani zvīņveida izsitumi uz sejas un citām ķermeņa daļām un matu izkrišana


Foto: stock.xchng
Par "matu" vitamīnu dēvētais vitamīns B7, uzņemts nepietiekamās devās, izraisa matu izkrišanu, kā arī to augšanas palēlināšanos un dažādu ādas slimību rašanos. Tā iemesls ir vitamīna šķīšana ūdenī, kas neļauj tam pietiekamā daudzumā uzkrāties organismā, veidojot rezerves, ko savukārt, spēj A, D, E un K vitamīni.

Lai no tā izvairītos, ieteicams ēst termiski apstrādātas olas, lasi, avokado, sēnes, sojas pupiņas, riekstus, avenes un banānus.

Augoņveidīgi izsitumi uz vaigiem, rokām un dibena


Foto: PantherMedia/Scanpix
Šo simptomu iemesls ir taukskābju, kā arī vitamīnu A un D trūkums organismā, ko iespējams novērst, izvairoties no piesātinātiem un pārstrādātiem taukiem, tā vietā uzņemot tā dēvētos "veselīgos" taukus.

Tie ir laša un sardīņu, kā arī valriekstu, mandeļu un linsēklu sastāvā. Savukārt vitamīnu A satur zaļumi un krāsainie dārzeņi, piemēram, burkāni, saldie kartupeļi un sarkanā paprika.

Tirpšana, durstīšana vai nejutīgums plaukstās vai pēdās


Foto: Publicitātes foto
Pēdu vai roku perifērās nervu darbības traucējumus izraisa B grupas vitamīnu nepietiekamība, kas ietekmē arī garastāvokli, spēju menedžēt stresa situācijas un naktsmieru.

Tāpat šo vitamīnu trūkums izraisa depresiju, aizkaitināmību, anēmiju un hormonu disbalansu, tomēr no tā iespējams izvairīties, ēdot spinātus, sparģeļus, pupas, olas un austeres.

Krampji un sāpes kāju pirkstos, pēdās un ikros


Foto: PantherMedia/Scanpix
Šos simptomus izraisa magnēzija, kalcija un kālija trūkums, ko īpaši veicina regulāra fiziska slodze, kuras laikā izdalās sviedri, tiem izskalojot arī minerālvielas.

Šo vielu līmeni organismā savukārt palīdz atjaunot banāni, mandeles, lazdu rieksti, ķirši, āboli, greipfrūti, brokoļi, kā arī spināti un rukola.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!