Svaigēšana (Raw Food), iespējams, ir viena no ekstremālākajām diētām, kas šobrīd pasaulē gūst arvien lielāku popularitāti. To izmanto kā attīrīšanās programmu ķermeņa svara noregulēšanai, veselības nostiprināšanai un sakopšanai un vienkārši kā veselīga un dabiska dzīvesveida sastāvdaļu. Tās popularitāte aug līdz ar interesi un rūpēm par ekoloģiski tīru vidi un tai atbilstošu dzīvesveidu.
Vadoties pēc savām interesēm, daži pievēršas tai periodiski uz neilgu laiku, citi savukārt iekļauj to savā ikdienā daļēji vai pilnīgi. Šīs diētas speciālisti iesaka, lai vismaz puse no mūsu uztura būtu dzīvais - termiski neapstrādāts - augu valsts ēdiens. Dzīvais ēdiens - tas ir ēdiens, kas pagatavots no augļiem, ogām, lapām, dārzeņiem un riekstiem, tos termiski neapstrādājot vai izmantojot kaltēšanu, kur temperatūra nepārsniedz 45° C, tādējādi saglabājot ēdienā visus enzīmus jeb fermentus, vitamīnus, olbaltumvielas un minerālvielas, kas tik ļoti nepieciešamas cilvēka organismam. Tāpat dzīvajā ēdienā, kā to jau norāda pats nosaukums, pilnā mērā saglabājas arī dzīvības enerģija.

Neapstrādātas pārtikas diēta uzsāka savu kustību Rietumos pagājušā gadsimta sākumā. Tika pierādīts, ka fermenti izdalās jau mutē neapstrādātas pārtikas košļāšanas procesā. No šiem pētījumiem tika izdarīts secinājums, ka fermenti izdaloties mijiedarbojas ar citām vielām, sevišķi ar fermentiem, kurus ražo pats organisms, tādējādi uzlabojot gremošanas procesu.

Kāpēc ēst neapstrādātu pārtiku? Tūkstošiem gadu cilvēkiem bijušas tikai maņas, uz kurām atsaukties, izvēloties pārtiku. Šajos gadu tūkstošos cilvēka ķermenis pielāgojies videi un kļuvis atkarīgs no konkrētiem nosacījumiem attiecībā uz optimālu veselību. Jo tuvāk mēs varam nokļūt šiem dzīves ideāliem, jo labāku veselību mēs baudām.
Cilvēki ir gatavojuši ēdienu tūkstošiem gadu. Tomēr mūsu bioloģiskās un fizioloģiskās vajadzības bija jau ilgu laiku pirms ēdienu gatavošanas prakses. Pierādījums, ka mēs noniecinām savu bioloģisko mantojumu, gatavojot ēdienu, ir skaidri redzams. Neviens dzīvnieks uz Zemes negatavo sev ēdienu un neviens dzīvnieks, izņemot cilvēku, nepieredz to slimību daudzveidību, ko pieredz cilvēks.

Siltums izmaina pārtikas molekulāro struktūru, padarot uzturvielas lielākoties nelietojamas. Temperatūrā, kas augstāka par 40-50 grādiem, iet bojā liela daļa no vitamīniem mūsu ēdienā. Vitamīni D, E un K iet bojā pilnībā, vitamīnu C un B daudzums stipri samazinās. Tāpat - jo augstāka temperatūra, jo vairāk brīvo radikāļu rodas gatavošanas procesā, sevišķi taukvielās. Un par brīvo radikāļu ietekmi mēs visi esam dzirdējuši. Termiski apstrādājot produktus, mēs pilnībā zaudējam tādu svarīgu lietu kā enzīmi jeb fermenti, kas mūsu organismā ir ierobežotā krājumā, un, lietojot produktus, kuri nesatur fermentus, mums jātērē savi krājumi, lai šos produktus sagremotu. Fermenti piedalās visos ķīmiskajos procesos, kas noris mūsu iekšienē. Kad to krājumi izsīkst, mūsu ķermenis sāk strauji novecot. Termiskā apstrādē tiek ļoti bojātas arī šķiedrvielas, kas ir mūsu dabiskie palīgi ēdiena sagremošanā un visa liekā izvadīšanā no organisma. Tāpat termiska apstrāde bojā olbaltumvielas. Tāpēc tiem, kuri lieto ceptu un vārītu ēdienu, ir nepieciešams daudz lielāks to procentuālais daudzums nekā tiem, kuri saņem nebojātas, viegli lietojamas olbaltumvielas no zaļajām lapām un citiem augu valsts produktiem. Gatavots ēdiens vai ēdiens, kam citādi atņemtas tā dabiskās īpašības, ir mazāk sagremojams nekā neapstrādāta pārtika (Raw Food). Jebkas, kas tiek patērēts, ko nevar sagremot vai uzglabāt, ir jālikvidē kā atkritumi. Ēdot gatavotu ēdienu, tiek ražoti tik daudz atkritumu, ka mūsu organisma izvadorgāni nevar tos pārstrādāt un tie uzkrājas organismā. Šīs uzkrāšanās rezultātā rodas slimības. Neapstrādātu pārtiku organisms gandrīz pilnībā izmanto un uzņem visas uzturvielas, kas tam nepieciešamas.

Vairākums cilvēku, kas pāriet uz neapstrādātas pārtikas diētu, sākotnēji piedzīvo periodu, kurā ir ļoti sarežģītu kombināciju ēdieni kā aizvietotāji iepriekš patērētajiem ēdieniem. Tā ir veselīga pāreja uz šo neapstrādātās pārtikas diētu. Sākumā ir saprotams ēst lielos daudzumos un produktus, kuriem ir liela uzturvērtība, piemēram, riekstus un žāvētos augļus, jo tie sniedz mums sāta sajūtu, kas ierasti tiek gūta no gatavotā ēdiena. Tas ar laiku mainās. Ēdot gatavotu ēdienu visas dzīves laikā, mūsu gremošanas sistēma izveido aizsargbarjeru, kas neļauj uzsūkties kaitīgajām vielām no gatavotā ēdiena. Neapstrādātas pārtikas diēta ļauj lēnā garā nojaukt šo aizsargbarjeru, tādējādi palielinot spēju uzņemt un asimilēt uzturvielas. Kad tas notiek, mūsu organisms prasa mazāk barības. Galu galā, neapstrādātas pārtikas lietotāji nemainīgi sāk ēst ļoti vienkārši. Tas nav izsalkums, bet tā ir emocionālā atkarība un viltus priekšstats, ka ēdienam būtu jāsniedz mums izklaide vai komforts, kas liek mums kombinēt un gatavot ēdienu sarežģītos veidos. Īsts izsalkums pieprasa tikai barības vielām bagātu, termiski neapstrādātu, bioloģiski aktīvu pārtiku un, vēlams, tikai vienu produktu vienā reizē, jo katrs pārtikas produkts prasa atšķirīgu ķīmisko vidi tā gremošanai.

Svaigēdāju starpā, tāpat kā jebkurā citā mūsu dzīves sfērā, ir sastopamas daudzas un dažādas pieejas. Daži produktus cenšas ēst pēc iespējas dabiskā formā, citi dažādos veidos cenšas atdarināt vārītos un ceptos ēdienus - izmantojot gan kaltēšanu, gan dažādas citas metodes. Tāpat daudzi svaigēdāji ir vegāni (nelieto pilnīgi nekādus dzīvnieku valsts produktus), savukārt daži iekļauj savā diētā arī medu vai kādu citu produktu. Studējot dažādas svaigēdāju teorijas, dažreiz var atrast pilnīgi pretējus apgalvojumus, kas liecina par to, ka pieeja ir radījusi savu sistēmu un katra sistēma atkarībā no izejas punkta un mērķa piedāvā atšķirīgas metodes gan produktu izvēlē, gan to apstrādē.


Neapstrādātas pārtikas (Raw Food) īstenie sekotāji neēd gaļu vai zivis pat neapstrādātus, piemēram, tartaru un karpačo. Kaut gan tā ir neapstrādāta pārtika, daži uzskata, ka parazīti, ko pārnēsā neapstrādāta zivs vai gaļa, kaitē organismam, kas ir pretrunā ar šī dzīvesveida un uztura pamatnostādnēm. Pastāv arī uzskats attiecībā uz zivīm, ka ūdens piesārņojums uzkrājas tā iemītnieku tauku rezervēs, ko cilvēki var uzņemt, patērējot tos uzturā.

Tomēr "jaunās skolas" Raw Food dzīvesveida sekotāji uzturā izmanto plašāku barības klāstu, ietverot neapstrādātus, nepasterizētus piena produktus, jēlas olas, jēlas zivis un jēlu gaļu. Tas tiek pamatots ar to, ka cilvēki ir attīstījušies, lai ēstu šo pieminēto pārtikas klāstu jau kopš akmens laikmeta, un attīstība nav notikusi tik ātri, lai pielāgotos pasaulei, kurā ir tikai pārstrādāti produkti. Šie "jaunās skolas" Raw Food sekotāji apgalvo, ka uzņem kalciju, olbaltumvielas un D vitamīnu vairāk nekā tie, kuri uzturā lieto tikai augu valsts produktus. Kaut gan debates par šo tēmu joprojām ir aktuālas.

Raw Food sekotāju iedalījums:

Neapstrādātas pārtikas vegānisms.
Uzturā ietilpst augļi, dārzeņi, sēklas, diedzēti graudi un pākšaugi. Dažus neapstrādātās pārtikas vegānisma sekotājus var iedalīt: augļu piekritēji, kas galvenokārt vai tikai lieto augļus un riekstus, sulu piekritēji, kas patērē neapstrādāto pārtiku sulu veidā, un diedzētu graudu, pākšaugu piekritēji, kuru diēta galvenokārt sastāv tikai no diedzētiem graudiem un pākšaugiem. Šīs diētas sekotāji apgalvo, ka tās rezultātā ir veiksmīgs liekā svara zudums, palielinās enerģija, uzlabojas ādas stāvoklis, uzlabojas insulīna rādītāji un uzlabojas vispārējā veselība.

Neapstrādātas pārtikas veģetārisms.
Uzturā nelieto gaļu, zivis, bet ir atļauts lietot pienu un olas. Lieto augļus, dārzeņus, riekstus, sēklas, graudus, pākšaugus, pienu, medu un olas. Šai diētai pastāv vairākas iespējamās pārtikas kombinācijas.

Neapstrādātas dzīvnieku izcelsmes pārtikas diēta.
Uzturā iekļauta visa pārtika, kuru var patērēt neapstrādātā veidā, - neapstrādāta gaļa, subprodukti, olas, piena produkti, dažādi raudzēti produkti, kā arī augļi, dārzeņi, rieksti, savukārt mazāk tiek lietoti diedzētie graudi un pākšaugi to gremošanas īpašību dēļ. Pārtiku nekarsē vairāk kā 40 grādos. Vairākumā tiek noraidīta arī kūpināta gaļa. Daži izšķir auksti un karsti kūpinātus produktus. Šīs diētas piekritēji bieži cenšas izvēlēties gaļas produktus no brīvībā turētiem un ar organisku barību barotiem lopiem, tādējādi samazinot risku, kas var rasties no neapstrādātas gaļas patērēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!