Foto: PantherMedia/Scanpix
Pirms diviem gadiem man uz pieres parādījās brūns pigmentācijas plankums, bet tā kā man vasarā parādās uz deguna vasarasraibumiņi un tas atradās tuvu matu līnijai, daudz par to nesatraucos. Nākamajā pavasarī šim nesmukajam plankumam parādījās "kompānija" un virs augšlūpas un apkārt lūpām parādījās nu jau vizuāli pamānāmāki plankumi. Ļoti uzmanīju tos, smērējot  pa dienu un vakaros 50 SPF pret-pigmentācijas krēmus, bet plankumi uz to lāga nereaģēja.

Nu jau šovasar ar pigmentācijas plankumiem ir nosēta man visa seja un bez korektora nevaru iziet no mājām. Kas tam varētu būt par iemeslu?

Man ir 30 gadi un es sejas ādu ļoti rūpīgi kopju, tā pat negrēkoju ar solāriju (reizi pāris mēnešos ziemas periodā gan aizeju, bet kopš parādījās šie plankumi, seju nekad nesauļoju).

Izlasīju, ka iespaidu varētu atstāt hormonālā kontracepcija (četrus gadus lietoju Jeanine)? Mēģināju paņemt "pauzīti" no tabletēm, bet uzlabojumus nemanīju, gluži pretēji - papildus plankumiem man parādījās pūtītes (manai ādai ir tieksme uz tām, taču Jeanine mazina pūtīšu intensitāti uz sejas un muguras).

Kas varētu izraisīt šo plankumu parādīšanos, kā atrast cēloni? Un kā novērst sekas?

Atbild klīnikas Premium Medical dermatoloģe, ģimenes ārste Kristīne Azarjana

Ir daudzi iemesli, kādēļ uz sejas var rasties pigmentācija, visbiežāk tie ir: sauļošanās bez aizsargkrēmiem un hormonālās kontracepcijas lietošana. Arī ādas novecošanas procesā var rasties pigmenta pleķi, kas nav nekas cits kā UV staru ietekmē radusies ādas šūnu oksidācija (ķīmiska reakcija, kurā iesaistīts skābeklis). Pigmentācija nav veselībai kaitīga, parasti sievietes to uztver kā kosmētisku defektu.

Vienīgā iespēja, kā izvairīties no pigmenta pleķiem uz sejas, ir nesauļoties un konsekventi lietot saules aizsargkrēmus ar augstiem filtriem - SPF 50+.

Bet ja tie jau ir balināšanai, var veikt ķīmiskos pīlingus, var apstrādāt tos ar intensīvi pulsējošo gaismu, papildus lietot īpašus balinošus krēmus.

Svarīgi saprast, ka, ja hiperpigmentācija jau ir radusies, tik viegli no tās nevarēs tikt vaļā - šī terapija var būt visai laikietilpīga un arī saistīta ar izmaksām, un ne vienmēr sniedz cerēto rezultātu. Pigmentu likvidāciju nevajadzētu uzsākt uz savu roku, bet konsultēties ar dermatologu.

Jūsu gadījumā iesaku konsultēties ar ginekologu par hormonālo preperātu lietošanu un iespējamo pārtraukšanu, bet arī to nekādā gadījumā nevajag darīt uz savu galvu.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!