Foto: Publicitātes foto

Turpinot jau aizsākto tēmu par elpošanu un tās ietekmi uz mūsu pašsajūtu, kas sadarbībā ar "Urban Yoga Studio" pasniedzēju un terapeiti Agnesi Guļāni aplūkota rakstā par pareizu tās tehniku, šoreiz pievērsīsimies dažiem elpošanas vingrinājumiem, kurus ir droši un salīdzinoši vienkārši pildīt mājās apstākļos cilvēkiem bez iepriekšējas pieredzes un zināšanām jogā.

Šoreiz sniegsim ieskatu, kā praktizēt apzinātu elpu – ar prātu kontrolēt elpas garumu, ieelpu un izelpu skaitu minūtē, veikt elpas aiztures vai sadalītieelpu/ izelpu daļās noteiktu vingrinājumu formā. 

"Lai šos vingrinājumus veiktu, tiem ir jāatrod laiks un vieta mūsu dzīvē. Elpošanas vingrinājumi būs efektīvi, ja spēsim tiem veltīt visu savu uzmanību, tādēļ vajadzētu padomāt par vietu, kur neviens mūs neiztraucēs, laiku, kad zinām, ka nav jāsteidzas un varam praksei veltīt tik daudz laika, cik būs nepieciešams. 

Prakse izdosies, ja cilvēks būs paēdis vismaz stundu pirms tās uzsākšanas (izsalkumu var remdēt ar kādu augli, siltu tēju), ir labi izgulējies, ērtā apģērbā un telpā ir patīkama temperatūra (nav ne par karstu, ne aukstu). Visi vizuālie un audiālie kairinātāji, piemēram, televizors, telefons utml. ir jāizslēdz pavisam, jo meditācijas laikā arī telefona vibrozvans liksies satraucošs. Ja tas palīdz, var ieslēgt klusu, meditatīvu mūziku fonā, vēlams, bez vārdiem," stāsta Guļāne.

Lai elpa nestu veselībai svētību, svarīga ir arī poza, kādā cilvēks sēž. Var sēdēt lotosa pozā vai vieglajā pozā (sēžot u grīdas sakrustotām kājām), tomēr tikpat labi cilvēks var sēdēt arī parastā krēslā rūpējoties par to, lai abas pēdas ir uz zemes un paralēli viena otrai. Jebkurā gadījumā "zelta likums" ir – turi muguru taisnu! Ja to ir grūti/sāpīgi izdarīt, mugurai noderēs atbalsts (pret krēsla atzveltni vai sienu).

Kad esi parūpējies par ķermeņa komfortu, otrs "zelta likums", kas jāievēro – arī elpošanas vingrojumam ir jābūt viegli izpildāmam. Noskaņojies, ka ievērosi mērenību. Piemēram, daudz svētīgāks vingrinājums ar elpas aizturi būs tad, ja elpas aizturēsim uz īsu, pietiekami komfortablu un viegli izturamu brīdi, bet ilgu laiku, nevis veiksim garu elpas aizturi (kamēr pārvērtīsimies violeti), tad "kampsim" pēc gaisa un atteiksimies no vingrinājuma pēc 2 minūtēm. Pirmais variants ar laiku ieviesīs nopietnas pārmaiņas tavā veselībā un dzīvē, bet otrais - dos pārliecību, ka joga ir sarežģīta, "nav priekš manis" u.tml.

"Tava prāta garastāvokli nosaka elpošana. Ja tu spēj kontrolēt savu elpošanu, tu spēj kontrolēt savu prātu. Cilvēks, kurš spēj elpot 8 elpas minūtē, iegūst pašdisciplīnu. Viņš spēj vadīt savu likteni. Viņš spēj izcīnīt savu ceļu. Bet problēma ir tāda, ka mēs aizmirstam. Mēs nespējam atcerēties, ka elpai ir jebkāda nozīme mūsu [dzīvē]." Jogī Badžans, 10.08.73.

Turpinājumā vienkārši elpošanas vingrinājumi, ko praktizēt ikdienā.

Attīrošā elpa pret toksīniem un negācijām


Foto: Publicitātes foto
Sarullē mēli rullītī (uzloka mēles malas uz augšu) un mēli izbāž no mutes apmēram līdz pusei (dažiem cilvēkiem tas nav iespējams, tad vienkārši pusi mēles izbāž no mutes). Ieelpo dziļu, vienmērīgu elpu caur muti (caur mēles rullīti), piepildot vēderu pilnu ar gaisu, izelpo caur degunu. Turpina 3-11 minūtes.

Šī elpa ir vēsinoša, kuru varam praktizēt tad, kad gribam atvēsināties, piemēram, karstā vasaras dienā vai telpā, kurā trūkst gaisa. Šī ir arī attīroša elpa, to praktizējot sākumā, iespējams, sajutīsiet rūgtu garšu mutē. Tas nozīmē, ka ķermenis atbrīvojas no toksīniem, tā arī uzlabo gremošanu.

Emocionāli šī elpa nomierina, palīdz "sagremot situāciju", atbrīvo no dusmām, ieteicama visiem karstgalvjiem, kuriem patīk "strēbt karstu".

Elpa pret stresu


Foto: Publicitātes foto
Saliec plaukstas kopā pretī sirds centram (vieta starp krūtīm), iztaisno muguru, nolaid plecus, plaukstas spied vienu pret otru no visa spēka. Elpa lēna, dziļa, vienmērīga un gan ieelpa, gan izelpa notiek caur degunu. Domā labas domas, izelpo dusmas, neapmierinātību, naidu, ieelpo mieru, mīlestību, gaismu, brīvību, jūties brīvi un labi. Praktizē 4 minūtes. 

Turpini sēdēt šajā pašā pozā, nemainot roku pozīciju, bet domā par kādu cilvēku, kuru ļoti, ļoti mīli, un jūti, ka krūtis piepildās ar mīlestību. Iztēlojies (sajūti), ka nosūti šo mīlestību cilvēkam, par kuru domāji (kā pa radio viļņiem), piepildi visu telpu ar šo mīlestību. Ieelpo, izelpo un atpūties.

Elpa pacietībai un tolerancei


Foto: Publicitātes foto
Sēžot taisnu muguru, saliec īkšķa un rādītājpirkstu galus kopā, pārējie pirksti taisni. Sadali savu ieelpu 4 vienādās daļās, elpojot caur degunu, pakāpeniski piepildot vēderu ar gaisu. Izelpo vienā elpas vilcienā caur degunu. Izveido stabilu ritmu, kuram seko visu vingrinājuma laiku, un tam nevajadzētu būt ne par ātru, ne par lēnu.

Šī elpa pakāpeniski palielina mūsu plaušu tilpumu, stiprina spēju koncentrēties, veicina pacietību un iecietību. Visi segmentētās elpas vingrinājumi ir ļoti vērtīgi cilvēka endokrīnajai jeb hormonu sistēmai, kā arī atbrīvo no dienas laikā uzkrātā stresa. Praktizē 3-11 minūtes.

Atpūtas pauze


Foto: Publicitātes foto
Šajā pozā ķermenis atpūšas un atjaunas īpaši ātri un spēcīgi. Ir teikts, ka dziednieciskais efekts, ko dod atrašanās šajā pozā 11 minūtes, līdzinās 4 stundu miegam. Apsēžamies uz ceļiem, ceļi kopā, pieri pieliekam pie zemes, atbrīvojam muguru, plecus, rokas liekam gar sāniem ar plaukstām uz augšu.

Elpojam dziļi un vienmērīgi caur degunu, pievēršot uzmanību tam, lai ieelpas un izelpas garums būtu vienāds. Piepildot vēderu ar gaisu, veicam iekšējo orgānu pašmasāžu. Iespējams, pēc brīža zudīs interese sekot līdzi elpai un gribēsies vienkārši nosnausties. To var darīt, bet tas tad nebūs elpošanas vingrinājums!

Šīs ir ļoti vienkāršas un efektīvas elpošanas tehnikas, kuras ļauj mums par sevi labi parūpēties. Kad piedzīvosi to ietekmi uz savu labsajūtu, turpini sevis izzināšanas ceļu un apmeklē jogas nodarbību, kas tavu pieredzi un izpratni vēl bagātinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!