Foto: Shutterstock
Saņēmi analīžu rezultātus ar paaugstinātu holesterīnu? Vai tāds ir bijis kādam tavā ģimenē un laikus gribas parūpēties par savu veselību? Holesterīns palīdz uzturēt šūnas un būt par pamatu daudziem hormoniem. Organisms nevar darboties bez holesterīna, bet pārāk daudz holesterīna asinīs cilvēkam nāk par sliktu.

Desmit portāla "Delfi" krājuma rakstos stāstām vairāk par holesterīnu – kas ir "labais" un "sliktais" holesterīns, kā tā rādītājus ietekmēt? Kāds uzturs un dzīvesveids tajā var palīdzēt? Kad vērsties pie ārsta?

Kardiologa ieteikumi holesterīna līmeņa normalizēšanai

Foto: Shutterstock


Holesterīns ir sastopams gan dzīvnieku izcelsmes produktos, gan cilvēka organismā. Un tieši holesterīns ir viela, kas var izgulsnēties artērijās, veidojot aterosklerotiskās plāksnes jeb pangas, samazinot asins plūsmu asinsvadā un samazinot skābekļa piegādi. Šāda situācija var izraisīt infarktu vai insultu. Kā rūpēties, lai holesterīns būtu normālā līmenī, iesaka kardioloģe, Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes asoc.prof. Iveta Mintāle.

Lasīt vairāk

Labais un kaitīgais ēdiens: kā ar uztura palīdzību samazināt 'sliktā' holesterīna līmeni

Foto: Shutterstock


Mirstības cēloņu sarakstā sirds un asinsvadu slimības ir pirmajā vietā visā pasaulē, un ne maza loma tajā ir viltīgajam holesterīnam. Šī organismam vajadzīgā un nepieciešamā viela, palielinoties tās līmenim asinīs, provocē aterosklerozes attīstību un paaugstina insulta un infarkta risku. Turklāt bez jebkādiem satraucošiem simptomiem. Taču ir arī labās ziņas – holesterīna līmeni bieži var kontrolēt.

Lasīt vairāk

Ģimenē pārmantots augsts holesterīns – viens no infarkta iemesliem gados jauniem cilvēkiem

Foto: Shutterstock


Ik gadu 24. septembrī tiek atzīmēta Ģimenes hiperholesterinēmijas diena, kuras mērķis ir vērst uzmanību biežākajai ģenētiski pārmantotai slimībai, kas, laicīgi nediagnosticēta un neārstēta, var novest pie infarkta vai pēkšņas nāves agrā vecumā, informē biedrība "ParSirdi.lv".

Lasīt vairāk

Ko par holesterīnu svarīgi zināt ikvienam, lai mazinātu sirds slimību risku

Foto: Shutterstock


Visticamāk, jau zini, ka ir ļoti svarīgi rūpēties par to, lai holesterīns asinīs būtu veselīgā līmenī. Bet papildus tam, ka zini, vai holesterīna līmenis ir pārāk augsts vai nē, izpratne par holesterīna lomu slimību veicināšanā un profilaksē var palīdzēt saglabāt labu veselību.

Lasīt vairāk

Simptomi, cēloņi, prevencija: būtiskākais par paaugstinātu holesterīna līmeni

Foto: Shutterstock


Holesterīns ir taukaina viela asinīs, kuru galvenokārt ražo aknas, bet daļu no tā iegūstam arī caur uzturu. Šķiet, piekritīs daudzi – tam tiek piedēvēta slikta reputācija, taču holesterīna klātbūtne asinīs pēc savas būtības nav slikta – mūsu ķermenim šī viela ir nepieciešama, lai veidotu šūnas un ražotu hormonus. Tiesa, ja holesterīna līmenis kļūst pārāk augsts, uz artēriju sieniņām var veidoties nogulsnes, kas savukārt var izveidot aizsprostus asinsvados. Tas palielina sirds problēmu risku.

Lasīt vairāk

Labākie pārtikas produkti holesterīna līmeņa pazemināšanai

Foto: PantherMedia/Scanpix


Uzturs spēlē ļoti būtisku lomu sirds un asinsvadu sistēmas veselībā, jo ar to iespējams gan palielināt, gan mazināt sliktā holesterīna koncentrāciju asinīs. Lūk, produkti, kurus iekļaut savā ikdienas ēdienkartē, ja vēlies mazināt savu holesterīna ciparu un gādāt par sirds veselību!

Lasīt vairāk

Mīts vai patiesība: holesterīns vienmēr ir slikta lieta

Foto: Shutterstock


Vairumam cilvēku, dzirdot vārdu holesterīns, automātiski veidojas asociācija ar vārdu slikts. Tomēr, gluži tāpat kā ar citām lietām dzīvē, arī ar holesterīnu viss nav tik vienkārši.

Lasīt vairāk

Paaugstinātu holesterīna līmeni var mantot no vecākiem. Kā atpazīt visbiežāko ģenētisku sirds slimību iemeslu?

Foto: Shutterstock


Esam pieraduši par paaugstinātu holesterīnu runāt saistībā ar neveselīga uztura un dzīvesveida sekām. Taču diezgan daudziem cilvēkiem paaugstināts holesterīna līmenis tiek pārmantots no vecākiem. Viņi var ievērot visperfektāko dzīvesveidu, kas, protams, ir jādara, bet holesterīna līmeni tik un tā neizdodas būtiski samazināt. Šī slimība, ko sauc par ģimenes hiperholesterinēmiju, ir visbiežākais ģenētiskais iemesls, kas var novest pie pieauguša cilvēka nāves.

Lasīt vairāk

Kā normalizēt holesterīna līmeni asinīs?

Foto: Shutterstock


Cik gan bieži dzirdēts, ka holesterīns ir "klusais slepkava"! Runa ir par slikto holesterīnu jeb zema blīvuma lipoproteīnu, savukārt augsta blīvuma jeb labais holesterīns darbojas pretēji un ir ļoti nepieciešams. Kā panākt, lai holesterīna līmenis asinīs būtu pareizs un nekaitētu sirdij un asinsvadiem, bet palīdzētu organismam?

Lasīt vairāk

Vai holesterīns ir problēma?


Kas ir holesterīns? Tā ir taukiem līdzīga viela, kas ir būtiska cilvēka organismam, lai tas atbilstoši funkcionētu. Holesterīnam ir daudz uzdevumu, bet svarīgākais no tiem - palīdzēt uzturēt šūnas un būt par pamatu daudziem hormoniem. Organisms nevar darboties bez holesterīna, bet pārāk daudz holesterīna asinīs cilvēkam nāk par sliktu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!