Vai mazām meitenēm jāvelk rozā kleitas un zēni vienmēr jātērpj zilā? Kā veidojas cilvēka seksualitāte? Kam pievērst uzmanību dažādos vecumposmos? Un kas var palīdzēt atbrīvot seksualitāti, ja kāda bērnības pieredze neļauj justies labi savā ķermenī? Par to ar psihoterapeitu Andri Veselovski runājam podkāstā “Laimes laboratorija”.

Seksualitāte, līdzīgi kā robežas, cilvēkam veidojas jau no mazotnes, tāpēc sarunā apskatījām dažādus cilvēka vecumposmus, sākot no pašas mazotnes. Jau iepriekš Andris ir stāstījis, ka seksualitāti var ietekmēt arī tas, ja vecāki ļoti gaida viena dzimuma bērnu, bet piedzimst otra. Speciālists norāda, ka ir būtiski, lai jebkura dzimuma bērniņš jūtas gaidīts un mīlēts. “Tad viņš ir komfortā ar sevi, ķermeni un pasauli.”

Pēc piedzimšanas bērnam ir ļoti svarīgs ķermeņa kontakts un ēšana caur muti. Speciālists atsaucas uz psihoanalīzes pamatlicēja Zigmunda Freida teoriju, ka mute ir pirmā erogēnā zona. “Mute ir pirmā baudas zona, caur kuru bērns gūst apmierinājumu.” Izsalcis bērniņš ir nemierīgs un raudulīgs, bet pēc ēšanas viņš kļūst apmierināts un laimīgs, paskaidro Andris. Viņš arī piebilst, ka, protams, ir labi, ja mazulim ir pieejama krūts barošana. Tomēr, ja tā nav pieejama, nevajag pārāk satraukties. “Svarīgi ir, lai vecāki jūt, ka bērns grib ēst, grib uz rokām, viņam jānomaina pampers. Viņam rodas pamatuzticība pasaulei, drošības sajūta. Viņš var pasauli baudīt, uzticēties savām sajūtām.” Speciālists vēlreiz norāda, ka laba un patīkama vide dzīves sākumā ir ļoti, ļoti svarīga.

Vaicāts par tendenci bērniņu ar krūti barot pēc iespējas ilgāk, Andris iesaka nepārspīlēt.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!