Foto: Shutterstock
Daudzi cilvēki mūsdienās strādā mājās, biroju apmeklējot vien dažas reizes nedēļā vai vēl retāk. Lai arī tas izklausās ļoti ērti, tomēr mājās var būt miljoniem sīkumu, kādu nav birojā un kas traucē koncentrēties darbam.

Kas tad ir galvenie uzmanības novērsēji? Tas daudziem ir televizors vai enerģisks mājdzīvnieks, vai netīri trauki izlietnē, kas neliek mieru, vai citi nepadarītie mājas darbi, kas arī nepalīdz organizēt tiešos darba pienākumus.

Lai pārvarētu šos mājas kārdinājumus un pienākumus, ikkatram, kas strādā mājās, vajadzētu ņemt vērā trīs galvenos ieteikumus: darba telpa vai vieta, darba galds un tu pats. Tas, kā tiks sakārtotas šīs trīs lietas, noteiks ražību un panākumus paveicamajos darbos.

Sāc ar pirmo, iekārto savu darba telpu vai vismaz darba vietu, kas vizuāli norobežota no pārējās telpas. Darba telpā vajadzētu durvis, kuras var aizvērt, plašus logus, lai ir gaisma, un šajā telpā nekādā gadījumā nevar atrasties televizors. Bet tu joprojām vari šajā telpā ielikt sirsnīgas lietas un personīgus sīkumus, kas uzlabo garastāvokli un sniedz enerģiju. Tie var būt mīļi fotoattēli, piemiņas lietas un citi personīgi priekšmeti, kas dod mājīgumu un omulību.

Telpas sienām vajadzētu būt neitrālās krāsās, piemēram, gaiši zaļā, zilā, pelēkā un smilšu krāsā. Gaišas krāsas palīdz koncentrēties un veicina radošumu. Zilā un zaļā krāsa veicina koncentrēšanos, bet oranžie un dzeltenie toņi veicina optimismu un dod enerģiju. Izvairies no koši sarkanas un oranžas krāsas, tās nogurdina un novērš uzmanību.

Foto: Shutterstock

Telpai jābūt gaišai un saulainai, lai pēc iespējas ilgāk vari strādāt bez mākslīgā apgaismojuma, kas cilvēku nogurdina un palēlina darba tempu. Darba vietas tuvumā notiekti noliec kādus augus. Tie nomierina un vietu padara mājīgāku.

Regulē arī telpas temperatūru. Pārāk siltas tilpas veicina miegainumu un nogurumu.

Lieto vienkāršas un ergonomiskas mēbeles, tā tavs ražīgums un enrģija saglabāsies ilgāk. Ja tavā telpā skan mūzika, izvēlies tādu, kas ļauj tev koncentrēties. Ļoti svarīgu uzdevumu veikšanai izslēdz mūziku.

Centies visu laiku neskraidīt uz virtuvi un atpakaļ. Tu vari sev turēt tuvumā ūdeni, ko padzerties vai kādus veselīgus našķus. Un, lai arī tas izklausās mīlīgi, visu dienu palikt pidžamā, tomēr centies katru rītu saģērbties, tā tu sevi noskaņosi darbam. Un, kad nolem atļauties darba pārtraukumu, apēst, ko prātīgāku par našķiem, uzliec pulksteņa zvanu, lai tava pasēdēšana pie galda nepārvērstos garās stundās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!