Foto: Shutterstock
Lai suns būtu laimīgs, vajag pavisam maz – pietiek vien ar tavu klātbūtni un uzmanību. Protams, visādi papildu līdzekļi arī noderēs, taču savstarpējo komunikāciju starp suni un saimnieku nevar aizstāt pat dārgākā rotaļlieta vai gardākais našķis.

Sunim jāvelta laiks katru dienu. Tām nav obligāti jābūt stundām ilgām pastaigām vai nebeidzamiem gardumu krājumiem. Apsēdies, pasauc suņuku klāt pie sevis un samīļo viņu. Jā, tieši tik vienkārši! Tas no tevis neprasīs ne vairākus eiro, ne īpašu piepūli. Nereti cilvēki satraucas, ka viņa dzīvniekam noteikti ir garlaicīgi, un tīko iegādāties dārgu rotaļlietu, ar kuru mīlulis nemaz nespēlēsies. Vai esi aizdomājies, ka daudz labāk par mantiņu vai lieku ēdiena graudiņu viņam patiks būt kopā ar tevi? Lūk, "Dogster" minēti vairāki ekonomiski laika pavadīšanas veidi, kurā prieku gūs gan četrkājainais draugs, gan tu pats!

Pavadi īsus, bet vērtīgus brīžus

Jā, ikdienas skrējienā mums bieži vien neatrodas brītiņš, lai ar suņuku pabūtu divatā un pavadītu laiku kopā. Lai arī pastaiga ir vērtīgs brīdis, kurā suns un saimnieks ir kopā, atceries, ka arī mājoklī kaut vai pāris minūtes, ko būsi pavadījis tikai ar sunīti, būs vērtīgas jums abiem. Pēc vakariņām vari parotaļāties ar mīluli, izmantojot kādu viņa iecienītu mantiņu, vai atkārtot paklausības komandas, par tām iedodot sunītim dažus barības graudiņus. Dzīvnieks būs priecīgs tev paklausīt un par to vēl dabūs našķi!

Neaizmirsti runāt

Arī runāšana ir būtiska ikdienas daļa saskarsmē ar suni. Jā, viņš varbūt nesaprot lielāko daļu vārdu, ko tu saki, taču noteikti atpazīs paklausības komandas (piemēram, "Guli!", "Sēdi!") un tās izpildīs. Svarīgi, lai pēc to veiksmīgas izpildes tu suņuku arī paslavētu, lai mīlulis dzird, ka ir padarījis labu darbiņu. Par to vari mīluli arī atalgot ar kādu gardumiņu no ikdienas sausās barības paciņas. Taču suņu saimniekiem, šķiet, runāšanās nav lieki jāatgādina, jo tāpat ar suni sarunāšanās notiek gluži vai kā ar bērnu.

Foto: Shutterstock

Pacienā ar ko gardu

Šim gardumam nav obligāti jānāk no zooveikala gardo kaltējumu stenda. Ja nevari atļauties iegādāties īpaši sunim paredzētos našķus, vari tos sarūpēt no savas ēdienkartes. Ņem vērā, ka šokolāde un vīnogas, kas bieži vien atrodas uz galda, gan nebūs labākā izvēle, ar ko pacienāt suņuku. Toties vari sarūpēt gabaliņu no burkāna, cita dārzeņa vai augļa bez sēkliņām. Ja gatavo vakariņas no šiem pārtikas produktiem, droši vari kādu daļiņu iedot arī mīlulim. Taču plašāk par to, kurus pārtikas produktus nav ieteicams sunim dot un kuri ir atļauti, lasi šeit.

Dodies pastaigās un ne tikai

Vai spontāni esi izdomājis, ka jādodas uz netālu esošo kiosku? Ņem līdzi savu četrkājaino draugu, pat ja nav klāt pastaigas laiks. Tādējādi suns iepazīs jaunu apkārtni, ja vēl tajā nav bijis, bet tu varēsi iegādāties to, kas nepieciešams. Ņem vērā – ja grasies doties iekšā veikalā un pazust tajā uz ilgāku laiku, tad gan labāk atstāj suni mājās vai ņem līdzi kādu draugu, kas pieskatīs mīluli ārpus veikala. Mazākos suņukus, nesot rokās, vari ņemt līdzi arī veikalā. Taču, ja, piemēram, vēlies iegādāties braukšanas talonu kioskā, suņuks tevi noteikti labprāt pavadīs. Līdzīgi ir arī ar dažādiem izbraucieniem, kuros vari iesaistīt savu mājdzīvnieku. Piemēram, pastaigā pa mežu noteikti vari ņemt līdzi sunīti! Dažādas bezmaksas aktivitātes neprasīs papildu līdzekļus, tik vien kā vietu automašīnā (ja dodies ar sabiedrisko transportu, tad gan var gadīties, ka arī dzīvniekam jāiegādājas braukšanas biļete), taču kopīgi pavadītais laiks būs zelta vērtē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!