Foto: Shutterstock
Vasara padevusies tāda, ka ziedēšana notiek dīvainā laikā, tāpēc ar skubu jāsteidz ievākt asinszāle – kas zina, cik ilgi šis ārkārtīgi vērtīgais augs šogad ziedēs! To lieto dažādām slimībām un arī kā profilaktisku līdzekli, lai uzturētu labu veselību un garastāvokli, un – kas būtiski! – arī kosmētisko līdzekļu pagatavošanā.

Asinszāles galotnītes vāc, kad augs pilnībā uzziedējis. Vēlams to darīt sausā laikā, dienas otrajā pusē. Ievākto uzreiz sagriez un žāvē 40–50 grādu temperatūrā, līdz zariņi neliecas, bet lūzt.

Asinszāli var uzskatīt par dabisku antidepresantu, īpaši menopauzes laikā. To lieto pēc smadzeņu satricinājuma un nervu traumām. Kārtīgi lietojot šā auga preparātus, pašsajūtas uzlabojas pēc 4–6 nedēļām.

Bet tas vēl nav viss – asinszālei piemīt arī savelkošas, asiņošanu apturošas, tonizējošas īpašības, tā mazina iekaisuma procesus un ādas kairinājumus, tādēļ šo drogu izmanto iekaisumu slimību (īpaši gremošanas sistēmas) ārstēšanai, kā arī mutes dobuma iekaisumu, stomatīta, strutaina otīta, apdegumu, inficētu brūču un abscesu gadījumos.

Lūk, cik universāls "dakteraugs" zied mūsu pļavās!

Tomēr, pirms ķerties pie dziedināšanas, atceries, ka šā auga lietošanai ir arī virkne ierobežojumu:

  • tā nesader ar medikamentiem antidepresantiem;
  • lietošanas laikā jāizvairās no B1 vitamīnus saturoša uztura, arī sarkanvīna, alus, šokolādes un siera;
  • kursa laikā vēlams izvairīties no ilgstošas tiešas saules staru iedarbības, jo aktīvās vielas to pastiprina;
  • nelieto to grūtniecības vai zīdīšanas laikā, jo nav izpētīts, kā asinszāle iedarbojas uz augli;
  • bērni drīkst lietot asinszāles tēju tikai pēc divu gadu vecuma!
Lai novērstu nepatīkamu smaku no mutes dobuma un stiprinātu smaganas, 1 ēdamkaroti asinszāles aplej ar glāzi verdoša ūdens, vāri 15–20 minūtes. Izmanto kā mutes skalojamo līdzekli.

Novārījumi un uzlējumi iekšķīgai lietošanai

Reimatisma, kuņģa–zarnu trakta (čūlas slimības, caurejas, gastroenterīta) saslimšanu, podagras, urīnpūšļa saslimšanu, bērniem – urīna nesaturēšanas gadījumos, kā žulti dzenošs un pretiekaisuma līdzeklis: 10 g asinszāles, glāze karsta ūdens. Pusstundu vāri uz lēnas uguns. Lieto pa trešdaļglāzei 3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas. Novārījumu var uzglabāt trīs diennaktis.

Kuņģa–zarnu trakta vainām derēs arī šāda recepte: 15 g kaltētas asinszāles uz glāzi ūdens. Nostādini 10 dienas un lieto pa 30 pilieniem 3 reizes dienā.

Caurejas gadījumiem: 4 daļas pīlādžogu, 3 daļas asinszāles, 2 daļas altejas, 500 g verdoša ūdens. Nostādini 40–60 minūtes. Lieto pa pusglāzei 4 reizes dienā.

Neirožu mazināšanai: 3 ĒK kaltētas asinszāles uz glāzi verdoša ūdens. Nostādini 2 stundas. Lieto pa trešdaļglāzei 3 reizes dienā pēc ēšanas.

Sieviešu dzimumorgānu iekaisumiem: 1 ĒK kaltētas asinszāles uz glāzi verdoša ūdens. Vāri 15 minūtes, lieto pa 1/4 glāzes 3 reizes dienā.

Lai novērstu nepatīkamu smaku no mutes dobuma un stiprinātu smaganas: 1 ĒK asinszāles aplej ar glāzi verdoša ūdens, vāri 15–20 minūtes. Izmanto kā mutes skalojamo līdzekli.

Ārīgai lietošanai

Pie strutojošām brūcēm gatavo kompreses: sauja asinszāles ziedu uz 500 g verdoša ūdens. Lieto, protams, atdzesētu.

Roku un sejas ādas zvīņošanās gadījumā: 1 daļa asinszāles, 2 daļas augu eļļas. Nostādini ziedi 3 nedēļas.

Ja pārlieku svīst rokas un kājas: 2 TK augu masas – asinszāles un ozolu mizu – aplej ar 2 glāzēm verdoša ūdens, vāri 10 minūtes. Atdzesē un pievieno 2 ĒK etiķa. Rokas un kājas katru dienu vanno novārījuma ūdenī.

Eļļa un spirta uzlējums

Ļoti efektīva ir arī eļļa, ko pagatavo no 20–25 g svaigas sasmacinātu asinszāļu masas, 200–250 g olīveļļas (derēs arī mandeļu, saulespuķu, linu eļļa). Nostādini to 2–3 nedēļas siltā vietā, palaikam samaisot, un glabā tumšos traukos.

Pret kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlu lieto pa 2 ĒK pusstundu pirms ēšanas 1–2 mēnešus.

Ārīgi šo eļļu lieto kompresēm slikti dzīstošu brūču, čūlu un apdegumu gadījumos. Ārstējot apdegumus ar šo eļļu, pēc sadzīšanas nepaliek rētas!

Spirta uzlējumu izmanto brūču dezinficēšanai, kā savelkošu un pretiekaisuma līdzekli smaganu un mutes dobuma skalošanai, lai mazinātu nepatīkamu smaku, un arīdzan pie taukainās ādas seborejas un izsitumiem. To pagatavo, ņemot drogu un 40% spirtu attiecībā 1:5. Iekšķīgai lietošanai – 40-50 pilieni pirms ēšanas.

Un, protams, kā gan bez skaistumkopšanas!

Taukainas ādas kopšanai var pagatavo uzlējumu kompresēm no 10 g kaltētas asinszāles un 200 ml ūdens. Reizi nedēļā lieto sejas masku no asinszāles, kumelītes un vērmeles – tā dziedēs un mitrinās ādu. Savukārt attīrīšanai un poru sašaurināšanai derēs maisījums no asinszāles, kumelītes un kliņģerītes.

Nogurušu un pāragri novecojušu sejas ādu ieteicams skalot ar vēsu asinszāles uzlējumu.

Taukainus matus pēc mazgāšanas skalo ar asinszāles uzlējuma ūdeni.

Un pēdējais, kas šobrīd aktuāli – nevienmērīga iedeguma gadījumā apdedzinātās vietas iezied ar asinszāles uzlējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!