Foto: Shutterstock
Šoreiz parunāsim par naudas attiecībām starp cilvēkiem, aplūkojot šo tēmu no skatpunkta, kas ietver gan klasisko psiholoģiju, gan energoinformacioniku (starp citu, energoinformacionika – tā ir ekstrasensorika bez mistikas). Vairāk pieskarsimies praktiskām lietām, nevis sabiedrības morāles jautājumiem.

Un tā – ar kādiem jautājumiem vai pat problēmām mums nākas saskarties ikdienas dzīvē?

  • Kāpēc vienam ir problēma "nav ko uz zoba likt", bet citam – "pērles par sīkām"?
  • Kāpēc nauda it kā ienāk, bet uzkrājas tikai parādi?
  • Kāpēc pēc biznesa pajukšanas atskārstam, ka hronoloģiski viss sākās pēc stāsta ar mīļāko?
  • Kāpēc biznesā pienāk mirklis, kad attīstību apstādina dažādu šķietami nejaušu šķēršļu vilnis? Piemēram, slimības, nenotikuši darījumi, nodevība vai nozīmīgu cilvēku aiziešana...

Kur ir naudas jēga?

Var rasties arī citi jautājumi, bet tie visi tā vai citādi ir saistīti ar pašu naudas būtību. Kas tad ir nauda? Kopš savas parādīšanās nauda visos laikos bijusi svarīgs virzītājspēks. Tai piemīt teju cilvēciskas īpašības – tā silda un nogalina, raud un čaukst, līp un nesmird, tā mēdz būt tīra un netīra, pelnīta un no gaisa kritusi. Nauda – tas ir pašrealizācijas līdzeklis, veids, kā iegūt brīvību vai kā padarīt kādu atkarīgu. Naudas vērtību nosaka nevis tas, uz kā tā iekalta vai nodrukāta, bet vienīgi cilvēku priekšstati par tās vērtību. Tā ir tīra informācija par tās vai citas lietas vērtību, un šī vērtība atkarīga tikai un vienīgi no mūsu vēlmes šo lietu iegūt.

Nauda ir īpaša stihija, kura pārsteidzošā veidā iedarbojas uz pasauli. Kā jau visas stihijas, nauda ir ārpus labā un ļaunā, taču tā rada gan labu, gan ļaunu. Ja nu ņemam vērā, ka nauda ir tikai nesējs mūsu priekšstatiem par sabiedrības uzbūvi, varbūt vērts pameklēt tās cilvēku attiecību īpatnības, kuras koncentrēti izpaužas naudas fenomenā?

Nauda vajadzīga, pat lai varētu iztikt bez tās!
Onorē Balzaks

Zināms, ka vienam procentam planētas iedzīvotāju pieder 96% visas pasaules naudas. Vai tas ir taisnīgi? Ek, ja paņemtu visas pasaules naudu un sadalītu visiem līdzīgi, tas gan būtu lieliski! Kas par dzīvi sāktos! Tomēr šādas domas ir tikai efemēra taisnīguma ilūzija. Tāda kārtība nebūtu noturīga – nauda ļoti ātri "pārdalītos pēc savas taisnīguma izpratnes" (kādreizējā Padomju savienība to uzskatāmi pierādīja). Daži cilvēki kļūtu par naudas pievilkšanās centriem, citi – iegrimtu nabadzībā. Darbojas princips – nauda pievelk naudu.

Naudas nevienlīdzīgajai sadalei pasaulē ir objektīvi iemesli. Acīmredzami, daļai cilvēku piemīt noteiktas īpašības, kas pievelk naudu. Tās ir īpašības, kas ļauj ietekmēt citus, turklāt dažādos laikmetos šīs īpašības bijušas dažādas – tās attīstās līdzi cilvēcei.

Īpašības, kas ļauj ietekmēt citam citu

Foto: Shutterstock

Es šīs ietekmējošās īpašības iedalītu četrās bāzes pakāpēs.

  • ietekme caur piespiešanu (vajadzības gadījumā tiek apspiesta arī otra cilvēka griba);
  • ietekme caur vājībām un atkarībām – cilvēks tiek padarīts atkarīgs, spekulējot ar viņa jūtām;
  • ietekme ar brīvības starpniecību – radot brīvas konkurences vidi. Pati vide regulē procesus caur neapzinātu sajūtu mehānismu. Ārēji brīvu cilvēku vada kolektīvās apziņas un bezapziņas struktūras – egregori. Sadarbības dalībnieki atzīst tiesības uz savstarpēju brīvību, tomēr vienlaikus velta ievērojamu uzmanību savas neievainojamības uzturēšanai. Sadarbošanās ir ārēju apstākļu diktēta;
  • ietekme caur beznosacījumu mīlestību. Šis ietekmes veids kādā varbūt raisīs neizpratni (kā gan tādējādi var taisīt naudu?), tomēr šāds naudas pievilkšanas veids ir gluži dzīvs mūsdienās un izpaužas, piemēram, kā cilvēku mīlestība pret māksliniekiem, politiķiem vai biznesa partneriem.

Šiem dažādajiem veidiem ir raksturīgas īpatnības cilvēku energoapmaiņas shēmās.

Naudas daudzums atspoguļo cilvēka atbilstību pasaulei

Foto: Reuters/Scanpix

Varam uzskatīt, ka naudas straume, kas plūst pie cilvēka, parāda, cik piemērots viņš ir šai pasaulei. Šī doma var patikt vai nepatikt, tomēr veiksmīgu cilvēku atbilstība pasaulei mēdz būt neapzināta un tāpēc nenoturīga. Pasaule nemitīgi mainās un līdz ar to – arī cilvēka īpašības, kas nepieciešamas finansiālai veiksmei. Šīs īpašības ir iespējams sevī attīstīt.

Rodas praktiskas dabas jautājums – ko darīt, kā organizēt savu dzīvi, lai naudas būtu pietiekami?

Precīzāk – kā radīt apstākļus noturīgam labklājības pieaugumam?

Īsā atbilde – jāatbrīvo indivīda potenciāls no iekšējām problēmām un jārada apstākļi šā potenciāla nepārtrauktai attīstībai. Potenciāla atbrīvošana nepieciešama tāpēc, ka cilvēkam piemīt iedzimtas vai iegūtas īpatnības, kam ir negatīva ietekme uz viņu vai viņa likteni. Savukārt citas īpatnības nosaka cilvēka potenciāla attīstību un atbilstību pasaulei (pozitīva ietekme uz likteni).

Vispirms parunāsim par potenciāla atbrīvošanu, respektīvi – iekšējā negatīva pārvarēšanu.

Kā atbrīvot cilvēka iekšējo finanšu potenciālu?

Foto: Shutterstock

Vispirmām kārtām jāatbrīvojas no dažādām bērnības un vēlāku periodu bailēm, kā arī no varbūtējas vardarbības vai kādu energoinformatīvu bojājumu (nobrīnējumu, nolādējumu, kā tautā saka) sekām.

Citiem vārdiem – no augstāk minētās ietekmes caur piespiešanu. Tas viss var būt par cēloni tam, ka cilvēku pametusi naudas veiksme.

Nopietnus ierobežojumus finanšu potenciāla izaugsmei var uzlikt bailes uzņemties atbildību. Šo baiļu pārvarēšana ir obligāts nosacījums tam, lai mūsu ienākumi būtu atkarīgi no mums, nevis no kāda "sveša onkuļa".

Pieredze rāda, ka nopietnas negatīvas sekas dažkārt var izraisīt pat vieglas izbailes, bez nopietna iemesla konkrētu notikumu formā. Parasti cilvēks tās viegli aizmirst. Manā praksē bija divi interesanti gadījumi par šo tēmu.

Vienā gadījumā analīze aizveda līdz šķietami jocīgai situācijai. Agrā rītā biznesmenis atnāca pie sava drauga, arī biznesmeņa. Piezvanīja pie durvīm un uz jautājumu – kas tur ir? – atbildēja – specvienība, atveriet durvis kratīšanai! Dzīvokļa saimniekam izbīlis bija tikai uz mirkli, taču drīzumā biznesā sākās nopietnas problēmas. Energoinformatīvajā līmenī izbīlis no kratīšanas bija nopietni pabojājis personisko enerģētiku.

Otrā gadījumā sabiedrībā labi pazīstamam biznesmenim bija zudusi darījumu veiksme. Analīze aizveda līdz situācijai, kurā bija reāli publiska apkaunojuma draudi. Un, kaut arī viņa vārds necieta, lietas sāka buksēt.

Abos gadījumos pastrādāšana ar šīm bailēm palīdzēja izmainīt lietas uz labo pusi.
Cilvēka iekšējais potenciāls jāatbrīvo arī no ietekmes caur vājībām (ja kādas situācijas vai cilvēki izmantojuši viņa emocionālo pieķeršanos, viņa vājo vietu, turklāt tas nesis kādus zaudējumus). Šādu problēmu spektrs ir neparasti plašs: te var būt gan pārmērīga mīlestība uz naudu (skopums), gan šīs mīlestības trūkums (izšķērdība), gan tendence ielīst parados vai "biznesa trīsstūros" un nespēja uzticēt atbildību partnerim.

Jāatbrīvojas arīdzan no ietekmes caur brīvo vidi – tas nozīmē, ka cilvēkam savā attīstībā jānonāk smalko izjūtu apzināšanās līmenī un jāsaprot to saikne ar kolektīvās apziņas un bezapziņas struktūrām. Šī vide ietekmē mūsu domas un pārliecības, rada ilūzijas. Ikviens pats lemj, ar cik mūža gadiem samaksāt par savām ilūzijām un maldiem. Dažkārt tas prasa visu dzīvi.

Kā šos maldus izcelt gaismā? Apzinot negatīvās emocijas. Jebkuru situāciju, kas novedusi pie nozīmīga emocionāla negatīva, var uztvert kā iemeslu pašpilnveidei, sava iekšējā potenciāla atbrīvošanai.

Beznosacījumu mīlestība – tā ir apzināta vienotība ar visu esošo. Lai attīstītu spēju ieiet beznosacījumu mīlestības stāvoklī, arīdzan jāatbrīvo iekšējais potenciāls. Šī ir neikdienišķa un visai sarežģīta tēma, ko ekstrasensi dēvē par biolauka attīrīšanu vai vibrāciju paaugstināšanu.

Kā palielināt finanšu potenciālu?

Foto: LETA

Beidzot esam nonākuši pie finanšu potenciāla pavairošanas. Acīmredzami, šo potenciālu var audzēt, regulāri izmantojot dažādas psihotehnikas, taču tas nav obligāti. To iespējams izdarīt arī ar pareizi organizētu dzīves stilu.

Izaugsmi nosaka divas svarīgākās "sastāvdaļas" – pirmkārt, personiskā pieredze, otrkārt – kontaktu loks. Pēc būtības potenciāla vairošana ir ietekmes vairošana.

Ietekme caur piespiešanu – tā ir pretstāves pieredze. Ne velti mēdz teikt – par vienu sistu divus nesistus dod. Ietekme caur vājībām ļoti atkarīga no saiknēm ar citiem cilvēkiem – no to daudzuma un kvalitātes. Loģiski, ka centieni iziet jaunā turības līmenī ietver jauna paziņu loka rašanos. Pieredze rāda, ka efektu var sasniegt ar prasmi izveidot savstarpēju simpātiju caurvītas attiecības ar jauniepazītiem cilvēkiem, turklāt tādas, kurām nav savtīgas bāzes. Interesanti, ka seksuālas attiecības ar veiksmīgiem ļaudīm bez mīlestības un arī bez aprēķina (respektīvi – vienkārši tāpēc, ka patīk sekss) arī veicina finanšu potenciāla uzkrāšanos.

Potenciāla izaugsme caur brīvas konkurences vidi biznesmenim ir neatņemams attīstības posms. Dabiski, ka liels kapitāls nevar būt efektīvs bez iesaistes pilsētas vai pat valsts politiskajā dzīvē.
Savukārt finanšu potenciāla uzkrāšana ar beznosacījumu mīlestības starpniecību šodien vēl ir drīzāk eksotika, retums, ko mūsu apziņa nav radusi piefiksēt. Tomēr – šim ietekmes veidam pieder nākotne.

Nobeiguma ceļavārdi

Foto: Shutterstock

Esam aplūkojuši četrus veidus, kas cilvēkiem ļauj ietekmēt citus cilvēkus un – sekojoši – būt finansiāli veiksmīgiem, kā arī personības finanšu potenciāla atbrīvošanas un vairošanas ceļus.

Cilvēki cits ar citu stājas visdažādākajās attiecībās, un nauda (precīzāk – naudiskās attiecības starp cilvēkiem) ir tāda kā esence, kas atspoguļo cilvēka kā sabiedriskas būtnes būtību. Cilvēcei savā attīstībā vēl ilgs ceļš noejams, un līdz ar sabiedrības izmaiņām un savstarpējās ietekmes veidiem mainīsies naudisko attiecību raksturs, naudas loma cilvēku dzīvē. Kādas ir cilvēka un sabiedrības kopumā vajadzības un centieni – tā sevi parādīs arī nauda.

Visbeidzot – noslēguma ceļavārdi: ja tavā dzīvē ir maz naudas, tātad tavā naudā ir maz dzīvības. Taču – ja nauda ir viss, kas tev vajadzīgs, tad tas arī būs viss, ko tu dabūsi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!