Foto: Shutterstock
Tirgus un personiskie vērojumi rāda – nupat jātver mirklis, kad no Latvijas zemes "sprāgst" ārā viens no vērtīgākajiem dziedniecības līdzekļiem, ko izmanto gan vēža profilaksē, gan arī pirms un pēc staru un ķīmijterapijas, un šis ne tuvu nav pilns saraksts! Pilnmēness un negaiss ir divas lietas, ko šīs brīnumsēnes mīl, tāpēc ir īstais laiks meklēt nemīlīgu lapkoku mežu zemā vietā un sekot savai ožai, lai starp kritalām iegūtu vēl "neizšķīlušās" zemestauku olas.

Zemestauki nav nekāds jaunlaiku modes kliedziens – ķīnieši brīnumsēnes dziednieciskās īpašības pazina un audzēju ārstēšanā izmantoja jau pirms vairākiem gadu tūkstošiem. No zemestaukiem brūvētu mīlestības dzērienu, kas paaugstina seksuālo aktivitāti, augstu vērtēja Romas impērijas laikā.

Šī sēne satur fitoestrogēnus – vielas, kas mūsu organismā aizstāj hormonus. Tie stimulē imūnsistēmas darbību, kavē ļaundabīgu audzēju, vīrusslimību un aterosklerozes attīstību. Zemestaukus lieto arī miomu, mastopātijas, olnīcu cistu dziedināšanā, un tie šķidrina asinis, mazinot sirds un asinsvadu slimību risku. Vēl zemestauku pievārēto kaišu rindā var nosaukt herpes, gripas un hepatīta vīrusus, nieru slimības, gastrītu, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlu, olvadu un prostatas iekaisumus, tromboflebītus, ādas sēnītes.

Uzreiz piebildīšu, ka tikai uz sēnes spēku vien paļauties ir vieglprātīgi, nopietnu vainu ārstēšana jākombinē ar klasisko medicīnu! Taču to, ka zemestaukos ir īpašs spēks, atzīst arī ārsti.

Kurš putniņš agri ceļas – nestaipa gumiju!

Latīnisko nosaukumu Phallus impudicus, kas tulkojumā nozīmē "nekaunīgais falls", šai sēnei 18. gs. iedeva holandiešu ārsts un botāniķis Persedons, jo "izšķīlusies" sēņu ola patiesi atgādina fallu. Lai meklētājiem vieglāk to atrast, šie baltie "falli" turklāt nežēlīgi ož.

Meklēt šo brīnumu būtu ieteicams no rīta – pirms rasas, taču nevajag smādēt arī citus laikus, jo tās tomēr ir liels retums.

Atrastās olas vēlams "nomizot" un sagriezt pēc iespējas ātrāk, lai tās neturpinātu augt, jo pārplīsusi ola vairs nekam neder. Visiedarbīgākie preparāti ir no sēnēm, kas apstrādātas četru stundu laika pēc ievākšanas.

Neilgu brīdi tās var glabāt arī ledusskapī un pagrabā, bet – tiešām neilgu! Vēl olas var izžāvēt 40–50 grādu temperatūrā, un pagatavot zemestauku pulveri (izkaltētās olas atstāj ledusskapī, lai sacietē, un tad samaļ).

Mērsraga Anniņas recepte

Pēc šīs receptes mēs zemestaukus gatavojam jau gadu gadiem, un šis līdzeklis sevi parādījis no vislabākās puses ne reizi vien, tāpēc droši to iesaku arī tev.

Nolobi olas, sagriez daivās un liec tumšā stikla traukā. Šā procesa laikā vari skaitīt vārdojumu vai saviem vārdiem "programmēt" dziru kāda konkrēta cilvēka dziedināšanai.

Pielej degvīnu (tam jābūt vismaz 40 grādu stipram!), sakrati un noslēdz trauku. Ja nav pieejams tumša stikla trauks, ietin to folijā. Liec tumšā, vēsā vietā nostāvēties 21 dienu.

Šķidrumu izkās caur marli un lieto pa 1 ĒK 20 minūtes pirms ēšanas (bet ne biežāk kā 2–3 reizes dienā).

Nokāstās sēnes ārā vis nemet – liec tās atpakaļ traukā, aplej ar jaunu degvīnu un nostādini atkal 21 dienu. No vienas sēņu porcijas iznāk trīs uzlējumu porcijas.

Ādas veselībai

Samal sēņu olas gaļmašīnā un proporcijā 1:1 sajauc ar izkausētu svaigu nesālītu sviestu, liec stikla traukā un turi ledusskapī. Variants – 1 ĒK sēņu pulvera plus 100 g 10% propolisa eļļas.

Ziede stimulē ādas aizsargfunkciju, veicina audu atjaunošanos un brūču sadzīšanu, mazina iekaisumu, uzlabo saistaudu apasiņošanu, remdē sāpes locītavās.

Krēmu iesaka tiem, kam paplašinātas kāju vēnas. To izmanto arī pēc ķīmijterapijas, lai novērstu toksicitāti un imūndepresiju. Ziede mazina limfātiskas tūskas pēc ķirurģiskajām operācijām, kā arī apdegumus, kas var rasties pēc starošanas.

Cīņa ar impotenci

Zemestauku preparāti palīdz cīnīties ar tik delikātu vainu kā impotence. Ātru rezultātu gan nevajag gaidīt, toties tas būs noturīgs: vairāku mēnešu laikā zaudētā funkcija var atjaunoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!