Foto: Shutterstock
Katrs savā dārzā reiz tīkojis pēc neparastiem augiem, kuri pārsteidz ar ziedu krāšņumu, lapu krāsu toņiem un arī augļu bagātību. Jau septembra izskaņā dažādus augus varēs iegādāties tradicionālajā un vērienīgajā Latvijas Stādu parādē, kurā audzētāji no dažādiem Latvijas novadiem arī ir sarūpējuši īpašas "odziņas", kuras tur varēs iegādāties.


Lūk, dažas no pērlēm, kuras varēs atrast un iegādāties Latvijas Stādu parādē, kas norisināsies sestdien, 22. septembrī, Bulduru Dārzkopības vidusskolā. Plašāk par pasākumu vari izlasīt šeit.

Lielā fotergila

Kā informē Kalsnavas kokaudzētavas ainavu speciāliste Aija Vītoliņa, Latvijas Stādu parādē AS "Latvijas valsts meži", LVM "Sēklas un stādi", Kalsnavas kokaudzētava priecēs ar hortenziju šķirnēm, lielogu dzērveņu stādiem un skujeņu potējumiem.

Audzētava nodarbojas ar dekoratīvo koku un krūmu audzēšanu, bet kā īpašo "odziņu" tā izstādē piedāvās lielo fotergilu ( Fothergilla monticola).

Punktainā zeltene un citas odziņas

Savukārt Blīdenes stādaudzētavas vadītājs Rinalds Rullis informē, ka Stādu parādē piedāvās graudzāles, tūjas un ziemcietes. Īpašās "odziņas" būs rietumu tūja "Golden Smaragd" (Thuja occidentalis "Golden Smaragd"), punktainā zeltene "Golden Alexander" (Lysimachia punctata "Golden Alexander"), kā arī spalvu zāle "Red Head" (Pennisetum alopecuroides "Red Head").

Tumšo lapu sudrabsveces, laimiņi un anemones

Zemnieku saimniecības "Bērziņi" pārstāvis Didzis Bērziņš informē, ka stādu audzētavā pieejamas ziemcietes ļoti plašā sortimentā, no kurām daļu varēs iegādāties arī Stādu parādē. Nopirkt varēs vairākus desmitus zemu saulmīļu sausam akmeņdārzam, kā arī vairāk nekā divus metrus augstas ēnmīles dīķmalai vai parka koku paēnai.

Stādu parādes īpašais piedāvājums būs tumšo lapu sudrabsveču (Cimicifuga ramosa) šķirnes, kas izceļas ar lapojuma krāsu un ziedu izcilo aromātu. Kā norāda Bērziņš, smarža reti kuru atstās vienaldzīgu. Tāpat iegādāties varēs arī dažādu sugu un šķirņu laimiņus (Sedum), kas atšķiras gan ar lapojuma krāsu un rakstiem, gan ar ziedu krāsu un auga augstumu. Stādu audzētava parādei būs atvedusi arī rudenī ziedošās anemones (Anemone japonica), kuras būs plašā šķirņu klāstā.

Šajā "Tava Dārza" rakstā varēsi izlasīt plašāku informāciju par anemonēm.

Skarainas, zobainas hortenzijas un Latvijā ziemojošas magnolijas

Savukārt stādu audzētavas "Lēpes" vadītāja Irina Strautiņa piedāvās jaunāko hortenziju šķirņu stādus, kā arī Latvijā ziemojošas magnolijas un retāk sastopamus augus kolekcionāriem.

Rudens stādu parādes īpašie augi būs skarainā hortenzija "Bobo", magnolija "Pinie", Lēbnera magnolija "Donna" un zobainā hortenzija "Cotton Candy".

Šajā "Tava Dārza" rakstā varēsi izlasīt plašāk par hortenziju audzēšanu, mēslošanu un kopšanu, bet šeit būs noderīgi padomi, kā pareizi rudenī apgriezt hortenzijas.

Ziemcietīgas un gardas vīnogu šķirnes pat bez sēkliņām

"2018. gada vasara bija paraugvasara vīnogu stādījumiem, it īpaši mālainajā Vidzemes augsnē," norāda ZS "Skāduļi" īpašniece Jana Drēviņa.

"Vīnogas savu saldumu un aromātu uzņem un bagātina no kopējās saņemtās siltuma daudzuma kopsummas sezonā, šajā gadā tas ir bijis īpaši augsts, tāpēc vīnogas ir bagātas ar cukuru un pilnas aromātiem un garšas niansēm," piebilst "Skāduļu" saimniece. "Taču ir dažas šķirnes, kuras šogad ir vērts izcelt, jo cukura līmenis tajās ir augsts, ražas apjoms un kvalitāte īpaši laba."

Lūk, kādas "odziņas" Stādu parādē piedāvās ZS "Skāduļi":

Vīnogu šķirne "Rasa"

Pašauglīga, universāla vīnogu šķirne, ogas vidējas, apaļas, saldas, tumši zili violetā krāsā, ar "Izabellas" aromātu, ķekari cilindriski, vidēji lieli. Ienākas augusta beigās–septembrī atkarībā no saņemtā siltuma daudzuma. Ziemcietība laba (no –24 grādiem līdz –26 grādiem pēc Celsija). 2018. gadā cukura saturs ogās 21%, ienācās 15. augustā, informē Drēviņa.

Vīnogu šķirne "Šasla Gaiļuno"

Vīnogu šķirne ar pašauglīgiem ziediem. Krūms vidēji liela auguma. Ķekari koniski, vidēji lieli. Ogas lielas, saldas, ar maigu garšu, iegarenas formas, zaļas, ar nelielu kauliņu. Ziemcietība laba (no –22 grādiem līdz –24 grādiem pēc Celsija). Ienākas septembrī. 2018. gadā cukura saturs ogās 20%, ienācās 15. augustā, norāda "Skāduļu" saimniece.

Vīnogu šķirne "Flora (Lora)"

Bezsēklu vīnogu šķirne ar pašneauglīgiem ziediem. Krūms liela auguma. Ķekari lieli, konusveidīgi. Ogas lielas, ovālas, ļoti saldas un aromātiskas. Ziemcietība laba. Ienākas septembra sākumā. Kā iesaka Drēviņa, Latvijā šo šķirni ieteicams audzēt plēves segumā. 2018. gadā cukura saturs ogās bija 25%, ienācās 10. augustā.

Šajā "Tava Dārza" rakstā atradīsi "Skāduļu" saimnieces sniegtos padomus, kā rudenī rūpēties par vīnkoku, lai nākamgad varētu ievākt bagātīgu ražu. Savukārt šeit būs ieteikumi cīņai pret miltrasu, kas apsēdusi vīnokus.

Īpaša Latvijas persika šķirne un kolonābeles

Kā informē ZS "Liepas" stādaudzētavas pārstāvis Eduards Smiļģis, audzētava ir specializējusies augļkopībā, piedāvājot ikviena vēlmēm un vajadzībām piemērotus augļu kokus un krūmus plašā sortimentā.

"Šī gada pieprasītākie augļu koki – saldie ķirši uz samazināta auguma potcelma," piebilst Smiļģis."Tāpat arī dekoratīvi praktiskie augi, tādi kā kolonābeles, bet tie, kuriem kārojas eksotiskākas lietas, "Liepu" piedāvājumā atradīs Latvijas persika šķirni "Maira"."

Ja esi ieplānojis savus dārza plašumus papildināt ar šiem augļu kokiem, noderēs Latvijas Valsts augļkopības institūta (''Fruittechcentre.eu'') veidotais saldo ķiršu šķirņu apkopojums, kuru varēs atrast šeit. Savukārt šajā rakstā atradīsi noderīgus padomus par persiku audzēšanu savā dārzā, kā arī labākajām šķirnēm, kuras varēs izaudzēt arī Latvijas klimatiskajos apstākļos.

Zelta jāņogas

"Stādaudzētava "Dimzas" jau tradicionāli uz Stādu parādi ieradīsies ar dažādiem lapaino dzīvžogu stādiem, tajā skaitā fizokarpiem, bārbelēm, spirejām, filadelfiem un citiem gan zināmiem, gan pavisam retiem augiem," informē stādaudzētavas vadītājs Andrejs Vītoliņš.

Viņš kā stādaudzētavas "odziņu" izceļ un iesaka zelta jāņogas, kas ir no stādaudzētavas eksotisko ēdamo augu kolekcijas. "Kaut daudzi vēl nezina, kas ir šis spēcīgā auguma krūms ar melnajām, sulīgajām ogām, tas ar katru gadu kļūst arvien ierastāks mūs dārzos un ieņem stabilu vietu līdzās tādiem "jaunajiem" kā krūmmellenes, sausserži, smiltsērkšķi, plūškoki un citi."

Šajā rakstā varēsi smelties vērtīgu informāciju par to, kā pareizi ieaudzēt upeņu un jāņogu stādus, bet šeit varēsi izlasīt, kā atjaunot vecu jāņogu krūmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!