Foto: AFI

ANO Drošības padomē (DP) otrdien četras valstis bloķēja Krievijas pieprasījumu pievienot divus Sīrijas nemiernieku grupējumus ANO teroristu organizāciju melnajam sarakstam un neļaut tiem piedalīties Sīrijas miera procesā, paziņoja diplomāti.

Krievija bija pieprasījusi pievienot grupējumus "Jaish al-Islam" ("Islāma armija") un "Ahrar al-Sham" ("Levantes brīvo cilvēku islāmiskā kustība") ANO sankciju sarakstam, jo šie grupējumi esot saistīti ar "Al Qaeda" un džihādistu grupējumu "Islāma valsts".

Krievijas pieprasījumu bloķēja ASV, Francija, Lielbritānija un Ukraina. ANO sankciju saraksta papildināšanai ir nepieciešama visu 15 ANO DP dalībvalstu vienbalsīga piekrišana, bet minētās četras valstis izteica iebildumus pret Krievijas pieprasījumu un tas tika noraidīts.

"Krievijas publiskais mēģinājums noteikt [par teroristu organizācijām] grupējumus, kas ir pamiera [Sīrijā] dalībnieki, varētu radīt kaitīgas sekas pamieram laikā, kad mēs mēģinām mazināt eskalāciju," sacīja ASV misijas ANO preses sekretāre.

"Tagad ir laiks nevis mainīt kursu, bet drīzāk divkāršot mūsu centienus uz vardarbības samazināšanu," sacīja ASV misijas pārstāve.

Saūda Arābijas atbalstītais grupējums "Jaish al-Islam" ir dalībnieks Augstākajā sarunu komitejā, kas piedalās Sīrijas miera sarunās Ženēvā.

Turcijas un Persijas līča valstu finansētais "Ahrar al-Sham" ir viens no spēcīgākajiem islāmistu nemiernieku grupējumiem Sīrijā. Tas ir cīnījies "Al Qaeda" Sīrijas filiāles "Nusras fronte" pusē pie Alepo pilsētas un Idlibas provincē.

Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms, kuru atbalsta Krievija, kopš karadarbības izcelšanās Sīrijā 2011. gadā ir konsekventi dēvējis visus savus pretiniekus par teroristiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!