Foto: AFP/Scanpix

Čehija svētdien paziņoja, ka pastiprinās kontroli uz robežas ar Austriju saistībā ar bēgļu krīzi pēc tam, kad līdzīgu lēmumu pieņēma Vācija.

"Čehija pastiprina pasākumus uz robežas ar Austriju. Tālāki pasākumi tiks noteikti atbilstoši bēgļu, kas dodas uz Čehiju, skaitam," Čehijas sabiedriskajā televīzijā paziņoja iekšlietu ministrs Milans Chovanecs.

Vācijas lēmums atjaunot kontroli uz robežas ar Austriju nozīmē, ka Čehija "tagad ir vienīgais apvedceļš" bēgļiem, viņš paskaidroja.

"Mēs darām visu, kas mūsu spēkos, lai nosūtītu skaidru signālu, ka mēs ievērosim Eiropas likumus uz savas robežas.. un pastiprināsim savu darbinieku sniegumu uz robežas, lai mēs varētu atgriezt migrantus kaimiņvalstī," klāstīja Chovanecs.

Čehijas premjerministrs Bohuslavs Sobotka paziņojumā teica, ka Vācijas lēmums "bija gaidāms.. kā reakcija uz saspīlējumu Šengenas zonā, ko izraisīja migrantu krīze".

"Eiropas Savienība (ES) nebija spējīga rūpīgi ievērot pati savus noteikumus, pārvaldot migrantu krīzi un efektīvi aizsargājot Šengenas zonas ārējo robežu," norādīja Sobotka.

"Tādēļ pašlaik ir jāsper operatīvi soļi, lai stiprinātu atsevišķu valstu drošību un iegrožotu bēgļu plūsmu," viņš piebilda.

Čehijas premjers teica, ka ES vajadzētu labāku regulējumu attiecībā uz migrantu plūsmu pār tās ārējām robežām un "garantēt cienīgus apstākļus patvēruma meklētājiem, un nošķirt kara bēgļus no ekonomiskajiem migrantiem".

Čehija ir bijusi tranzīta valsts migrantiem, kas dodas uz turīgākām ES valstīm, piemēram, Vāciju, un tā pašreizējā bēgļu vilnī ir reģistrējusi vien dažus desmitus patvēruma lūgumu.

Līdzīgi citām bijušajām komunistu valstīm ES no Eiropas centrālās daļas, piemēram, Ungārijai, Polijai un Slovākijai, Čehija ir dedzīgi iebildusi pret bēgļu sadali ar saistošu kvotu sistēmu, ko izstrādājusi Eiropas Komisija un ko atbalsta Vācija.

Sobotka iepriekš svētdien teica, ka kvotu sistēma nefunkcionēs, jo migranti tāpat vēlēsies doties uz Vāciju vai Zviedriju, nevis palikt nabadzīgākajās Centrāleiropas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!