Foto: AP/Scanpix

Arī Lielbritānijas ārlietu ministrs Filips Hamonds piektdien pieprasījis izveidot ANO paspārnē starptautisku tribunālu, lai tiesātu tos, kas atbildīgi par Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanu virs Krievijas atbalstīto teroristu bandu kontrolētās teritorijas Ukrainas austrumos.

"298 nevainīgajiem cilvēkiem, kas zaudēja savas dzīvības, jānodrošina taisnīgums," uzsvēra Hamonds. "Tam nepieciešams starptautisks tribunāls, ko atbalsta rezolūcija, kas uzliek par pienākumu visām ANO dalībvalstīm tiesiski vajāt atbildīgos."

"Jebkādi mēģinājumi traucēt šo procesu liegs upuriem taisnīgumu un nav paciešami," norādīja ministrs.

Nīderlande, kuras pilsoņi bija vairākums no 2014.gada 17.jūlija nozieguma upuriem, sadarbībā ar Malaiziju, Austrāliju, Beļģiju un Ukrainu, cenšas panākt šāda starptautiska tribunāla izveidošanu.

ANO Drošības padomes rezolūcijas projektā, kas nonācis aģentūras AFP rīcībā, aicināts izveidot tribunālu, pamatojoties uz ANO Hartas septīto nodaļu. Tas nozīmē, ka vainīgo tiesiskās vajāšanas nodrošināšanai var tikt piemērotas arī starptautiskās sankcijas.

Rietumi un Kijeva uzskata, ka Malaizijas lidmašīnu notriekuši Krievijas apbruņotie teroristi, raidot raķeti no zenītartilērijas kompleksa "Buk", kuru tiem piegādājusi Maskava.

Jau uzreiz pēc lidmašīnas notriekšanas Rietumu medijos izskanēja arī versijas, ka liktenīgo raķeti izšāvuši pašas Krievijas karavīri, kas atradušies Ukrainas teritorijā vai arī Krievijas teritorijā līdzās Ukrainas robežai.

Tikmēr Maskava cenšas notikušajā vainot Ukrainu.

Vienlaikus Krievija, kurai ANO Drošības padomē ir veto tiesības, atklāti iebilst pret starptautiska tribunāla izveidi šīs lietas izmeklēšanai.

Vēl ceturtdien Krievijas prezidents Vladimirs Putins telefonsarunā ar Nīderlandes premjerministru Marku Ruti apgalvoja, ka šāda tribunāla izveide esot "kontrproduktīva".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!