Foto: DELFI

ASV gatavojas atvieglot drošības pārbaudes lidostās "zema riska" ASV pilsoņiem, ļaujot viņiem paturēt kurpes kājās un ūdens pudeles piepildītas, otrdien paziņojusi ASV Transporta drošības administrācija.

"Šis process ļaus Transporta drošības administrācijai saglabāt augstus drošības standartus un panākt lielāku efektivitāti, vienlaikus piedāvājot lielākam skaitam ceļotāju paātrinātas pārbaudes priekšrocības," norādīts administrācijas paziņojumā.

Tomēr nevienam paātrinātā pārbaude iepriekš netiks garantēta. Cilvēks par to, vai tiks pie šīs priekšrocības, uzzinās tikai pēc aviobiļetes saņemšanas.

Taču pasažieriem būs iespējams iepriekš pieteikties paātrinātai pārbaudei, internetā aizpildot attiecīgu veidlapu, nododot pirkstu nospiedumus un samaksājot 85 dolāru (45 latu) lielu nodevu par piecu gadu periodu.

Administrācija plāno jauno procedūru sākt īstenot līdz šī gada beigām. Pagaidām tā attieksies tikai uz ASV un Kanādas pilsoņiem.

"Zema riska" pasažieru identificēšanai tiks izmantota jau zināmā informācija, tostarp, ziņas par personas vārdu, vecumu un dzimumu. Proti, lielākoties tā pati informācija, kas šobrīd tiek izmantota, lai atturētu par terorismu aizdomās turētas personas no ceļošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!