Foto: AFP/Scanpix

ASV Kongresam tā arī nav izdevies novērst automātisku budžeta izdevumu samazinājumu 85 miljardu dolāru (45,47 miljardu latu) apmērā, kas spēkā stājas piektdien.

Republikāņi un demokrāti notikušajā vaino viens otru.

ASV prezidents Baraks Obama, kurš uzaicinājis Kongresa līderus uz sarunām Baltajā namā, brīdinājis, ka gaidāmā budžeta izdevumu automātiskā apcirpšana apdraudēs valsts tautsaimniecību un kavēs ekonomikas atveseļošanos.

Arī Starptautiskai Valūtas fonds (SVF) norādījis, ka tas varētu ietekmēt globālo ekonomikas izaugsmi.

ASV Senāts ceturtdien nesekmīgi centās pieņemt divus atsevišķus plānus budžeta izdevumu samazināšanas novēršanai un tā aizstāšanai ar citiem budžeta deficītu ierobežojošiem pasākumiem.

Republikāņu bloķētais Senāta demokrātu izstrādātais plāns paredzēja teju par 30 miljardiem dolāru samazināt izdevumus aizsardzībai un palielināt nodokļu likmi bagātniekiem.

Senāta republikāņi savukārt rosināja saglabāt vispārējo līdzekļu samazinājuma apmēru, taču piešķirt prezidentam pilnvaras noteikt, kurās jomās izdevumi jāierobežo. Šis likumprojekts tika noraidīts Senāta balsojumā.

Lai gan demokrātiem Senātā ir vairākums, republikāņi izmantoja iespēju bloķēt balsojumu par demokrātu iesniegto likumprojektu.

Piektdien vēl Obama ar Kongresa līderiem tiksies Baltajā namā, cerot pēdējā brīdī tomēr panākt vienošanos, taču izredzes nav lielas.

Sagaidāms, ka automātiskā izdevumu samazināšana federālajā budžetā tiks iestrādāta līdz piektdienas plkst.23.59 (sestdienai plkst.6.59 pēc Latvijas laika).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!