Foto: AP/Scanpix

ASV palielinās militāro atbalstu Baltijas valstīm un Polijai, trešdien paziņoja ASV aizsardzības ministrs Čaks Heigels. Savukārt aizsardzības ministra Raimonda Vējoņa (ZZS) padomnieks Andis Jēkabsons pastāstīja, ka pēc Baltijas valstu lūguma ASV nodrošinās papildus sešu iznīcinātāju klātbūtni patrulēšanai Baltijas valstu gaisa telpā.

"Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis apstiprina, ka ASV palielinās militāro atbalstu Baltijas valstīm un tas ir balstīts uz Baltijas valstu lūgumu, proti, papildus tiktu izvietoti Baltijas valstu patrulēšanas misijā seši NATO iznīcinātāji. Pagaidām ir runa par šāda veida atbalstu," norādīja Jēkabsons.

"Aizsardzības ministrija šorīt veic pasākumus mūsu sabiedroto atbalstam," uzrunājot ASV likumdevējus, sacīja Heigels, piebilstot, ka paredzēts paplašināt aviācijas mācības Polijā un nodrošināt lielāku ASV iesaistīšanos NATO gaisa patruļās Baltijas valstu gaisa telpā.

Polijā dislocēti aptuveni desmit Savienoto Valstu gaisa spēku karavīri, kuri nodrošina militārās apmācības.

Savukārt NATO jau desmit gadus nodrošina iznīcinātāju patruļas Baltijas valstu gaisa telpā.

Heigels arī trešdien pavēstīja, ka ASV ģenerālis un NATO spēku virspavēlnieks Eiropā Filips Brīdlovs plāno sazināties ar Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu armiju vadību.

"Šis ir laiks gudrai, nosvērtai un stingrai vadībai," uzrunā Senāta Bruņoto spēku komitejā sacīja Heigels. "Ir laiks mums visiem būt kopā ar Ukrainas tautu, atbalstot viņu teritoriālo integritāti un suverenitāti, un viņu tiesības uz valdību, kas nodrošina tautas mērķu sasniegšanu."

Tikmēr ASV armijas ģenerālis Martins Dempsijs trešdien pavēstīja, ka sazinājies ar savu Krievijas kolēģi ģenerāli Valēriju Gerasimovu, mudinot Krieviju izrādīt savaldību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!