Foto: Reuters/Scanpix

ASV vadītā koalīcija, kas cīnās pret teroristu grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts"), trešdien paziņojusi, ka starptautiskās palīdzības organizācijas "Amnesty International" apsūdzības koalīcijai starptautisko tiesību pārkāpšanā Mosulā ir bezatbildīgas.

Organizācijas otrdien publiskotajā ziņojumā teikts, ka Irākas civiliedzīvotāji tika pakļauti "nerimstošiem un pretlikumīgiem uzbrukumiem" no koalīcijas un Irākas spēku puses deviņu mēnešu ilgajās cīņās ar "Daesh" Mosulā.

Ziņojumā sacīts, ka "Daesh" kaujinieki pastrādājuši masu slepkavības un piespiedu kārtā pārvietojuši civiliedzīvotājus, lai izmantotu viņus kā dzīvo vairogu.

"Karš nav patīkams, un izlikties, ka tā vajadzētu būt, ir muļķīgi, un tas apdraud civiliedzīvotāju un karavīru dzīvības," aģentūrai AP norādīja koalīcijas preses pārstāvis.

Irākas premjerministrs Haiders al Abadi svētdien pasludināja uzvaru pār "Daesh" Mosulā, taču sadursmes pie vecpilsētas robežas turpinājās vēl otrdien.

Irākas otrā lielākā pilsēta Mosula "Daesh" kontrolē nonāca 2014. gada vidū un tika uzskatīta par grupējuma pēdējo lielāko atbalsta punktu Irākā.

Valdības spēkiem janvārī izdevās atkarot pilsētas austrumdaļu, bet uzbrukums rietumdaļas atbrīvošanai sākās februārī.

"Amnesty International" aplēsusi, ka ASV vadītā koalīcija kaujā par Mosulas rietumiem varētu būt nogalinājusi 5805 civiliedzīvotājus.

Organizācija norādīja, ka šīs kaujas ir radījuši civilo katastrofu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!