Foto: AFP/Scanpix

Rūpējoties par vidi un taupot naudu, Kanādas pilsētā Kovansvillā cīņā ar apledojušiem un slideniem ceļiem izmanto biešu sulu, vēsta Kanādas medijs "CBC".

Kvebekas provinces pilsētā uz ceļa vispirms izkaisa sāli, kā tas ierasts daudzviet pasaulē, bet tad tam pa virsu izsmidzina biešu sulu. Rezultātā izveidojas lipīga masa, kas ļauj mistrojumam ilgāk palikt uz ielas.

Tādējādi Kovansvillā līdz pat 30% ietaupa ceļu kaisīšanai paredzēto sāli, saudzējot vidi. Vienīgie zaudētāji no šīs metodes ir dzīvnieki, kuriem nu ēšanai paredzētajās bietēs ir jādalās ar ceļu uzturētājiem, raksta CBC.

Lai uzstādītu biešu sulas izsmidzināšanas tehniku, Kovansvilla šķīrās no 20 tūkstošiem dolāru, taču aplēsts, ka šo summu pilsēta atpelnīs divu gadu laikā.

Biešu sula palīdz kausēt ledu temperatūrā zem –9 grādu pēc Celsija robežas, kā arī izveido plānu kārtiņu uz ceļa, kas neļauj ledum piesalt pie asfalta. Maisījums ir efektīvs no divām līdz piecām dienām.

Turklāt maisījumam ir savdabīgs aromāts, kas līdzinās karameļu smaržai.

2010. gadā notika pirmais šīs metodes pilotprojekts. Šobrīd Kanādā jau vairākas vietās ceļus apstrādā ar biešu sulas un sāls maisījumu. Līdzīgu produktu izmanto arī daudzviet ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!