Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas aiziešanas no Eiropas Savienības (ES) kampaņas veicēji ir piemuļķojuši britu sabiedrību ar neīstiem solījumiem, uzskata Eiropadomes prezidents Martins Šulcs.

"Jā, tas vēstījums, ka briti vieni būs stiprāki, nekā kopā ar citām Eiropas Savienības valstīm, tā ir pasaka," Šulca teikto citē raidsabiedrība BBC.

Šulcs arī paziņoja, ka ES neatļaus Lielbritānijai pēc izstāšanās no bloka pievienoties tās kopējam tirgum.

"Pamest nozīmē pamest. Lielbritānija tikko nolēma aiziet no Eiropas Savienības, un tas nozīmē arī aiziet no Eiropas Savienības vienotā tirgus. Es brīnos, vai tas ir racionāls lēmums. Tas ir emocionāls," paziņojis Šulcs.

Viņš norāda, ka respektē britu tautas izvēli, taču uzskata, ka tā ir nepareiza.

Lielbritānija nav Šengenas zonā, tā nav pievienojusies eiro zonai, sadarbībā ar to bija daudz atrunu. Pati Lielbritānija vienmēr uzstāja nebūt par pilntiesīgu ES biedru, skaidro Šulcs.

"Vienīgā sfēra, kurā viņi bija pilntiesīgi biedri, ir vienotais tirgus, un tagad viņi sarauj saites ar to. Skatieties, kas šodien notiek iekšējos tirgos," pasvītro Šulcs.

Vēstīts, ka ceturtdien notikušajā referendumā par Lielbritānijas turpmāko dalību Eiropas Savienībā (ES) vairums britu izlēmuši par izstāšanos no ES. Par aiziešanu no savienības nobalsoja 52 %, bet par palikšanu – 48 %.

Referenduma rezultātiem ir konsultatīvs raksturs, tālāk izstāšanās process, kurš varētu ilgt divus gadus, ir jārealizē valdībai. Eksperti atzīmē, ka rezultātu neņemšana vērā būtu valdības politiskā pašnāvība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!