Foto: AFP/Scanpix

Šobrīd nav pārliecības par to, ka Krievija ir gatava konstruktīvi iesaistīties konflikta risināšanā Ukrainā, pauda Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis ("Vienotība").

Viņš norādīja, ka Eiropas Savienības (ES) nostāja jautājumā par sankciju pārskatīšanu nav mainījusies - izmaiņas būs iespējamas vienīgi tādā gadījumā, ja būs redzams, ka situācija Austrumukrainā reāli uzlabojas. "Ja tiešām būs pārliecība, ka Krievija ir gatava konstruktīvi iesaistīties šī konflikta risināšanā, iet uz situācijas deeskalāciju, tad var runāt par sankciju atcelšanu, mīkstināšanu. Pašreiz, diemžēl, pilnas pārliecības vēl nav. Līdz ar to loģiski, ka sankcijas tiek pagarinātas," sacīja Dombrovskis.

EK viceprezidents atgādināja, ka ES Ukrainai sniedz gan finansiālu, gan arī humanitāru un tehnisku palīdzību, kā arī ES ciešāk sadarbojas ar šo valsti. "Šajos jautājumos mēs pašreiz ļoti intensīvi strādājam," viņš teica.

Dombrovskis informēja, ka ir apstiprināta trešā palīdzības programma, tostarp jūlijā veikts pirmais maksājums 600 miljonu eiro apmērā. Līdz šā gada beigām plānots vēl viens maksājums tādā pašā apmērā, kā arī nākamā gada pirmajā pusē būs vēl viena šāda finansiālā palīdzība.

"Patlaban EK arī cenšas palīdzēt ar dabasgāzes piegādēm Ukrainas krātuvēm, lai būtu pietiekams gāzes daudzums priekš apkures sezonas," viņš pavēstīja.

No nākamā gada 1.janvāra pilnā mērā stāsies spēkā brīvās tirdzniecības līgums ar Ukrainu. Gan ES, gan Ukraina ir vairākkārt apstiprinājusi, ka tas tā notiks, neraugoties uz Krievijas iebildumiem, kas cenšas atkal panākt šī līguma atlikšanu, norādīja Dombrovskis, piebilstot, ka, gadījumā, ja būs Krievijas pretreakcija, piemēram, ierobežojot Ukrainas preču eksportu uz Krieviju, ES Ukrainai palīdzēs.

Jau ziņots, ka ES dalībvalstis 14.septembrī oficiāli par sešiem mēnešiem pagarināja sankcijas pret Krievijas un Ukrainas fiziskajām un juridiskajām personām saistībā ar prokrievisko separātistu atbalstīšanu.

Sankcijas skar vairākus Krievijas valdības locekļus, politiķus, parlamenta deputātus, uzņēmējus, augsta ranga amatpersonas, anektētās Krimas un pašpasludināto Luganskas un Doņeckas tautas republiku vadītājus.

Tāpat tās attiecas arī uz dažām Krievijas un Krimas kompānijām un organizācijām, kā arī Luganskas un Doņeckas tautas republikās esošajiem paramilitārajiem grupējumiem.

Sankcijas paredz bankas kontu iesaldēšanu un iebraukšanas liegšanu ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!