Foto: PantherMedia/Scanpix

Eiropas Komisija (EK) piektdien paziņoja, ka atcēlusi Eiropas Savienības (ES) pretkorupcijas pārvaldes OLAF ģenerāldirektora Džovanni Keslera tiesisko imunitāti, jo Beļģijas izmeklētāji vēlas viņu nopratināt tabakas lobija skandāla lietā.

Skandāls, kas Briseli satricināja 2012.gadā, noveda pie toreizējā ES veselības komisāra maltas politiķa Džona Dalli atkāpšanās, jo viņš bija slepeni ticies ar tabakas ražotāju lobētājiem un bija arī zinājis, ka kāds viņa paziņa komisāra vārdā ir iekasējis no tabakas ražotājiem kukuļus.

Tolaik šo lietu izmeklēja OLAF.

Šobrīd Beļģijas tiesībsargāšanas iestādes cenšas noskaidrot, vai Keslers nav izmantojis "Beļģijā aizliegtas izmeklēšanas metodes", vēsta aģentūra "Belga".

Keslers tiek turēts aizdomās par slepenu telefonsarunu ierakstīšanu.

EK pārstāvis Margaritis Shins pavēstīja, ka EK 2.martā atcēlusi "kādas augstas komisijas amatpersonas" tiesisko imunitāti, taču Kesleru tieši vārdā neminēja.

Tas darīts, reaģējot uz Beļģijas prokuratūras pieprasījumu, piebilda Shins. "Komisijas lēmums ļauj beļģu tiesu iestādēm darīt savu darbu saskaņā ar Beļģijas likumiem."

Tajā pašā laikā EK pārstāvis uzsvēra, ka šis lēmums nav pamats "apšaubīt augstās amatpersonas nevainīguma prezumpciju". Viņš arī piebilda, ka Komisija sniegs šai amatpersonai tiesisko atbalstu.

Kesels ir bijušais Itālijas prokurors un parlamenta deputāts, bet OLAF viņš vada kopš 2011.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!