Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) ceturtdien aicināja Krieviju nekavējoties uz humānu apsvērumu pamata atbrīvot Ukrainas armijas piloti Nadeždu Savčenko, kas, protestējot pret ieslodzījumu, jau 75 dienas turpina badastreiku.

"Krievija ir atbildīga par viņas ārkārtīgi trauslo veselību," sacīja ES augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni, pēc tam kad Maskavas tiesa bija noraidījusi Savčenko apelācijas sūdzību pret viņas pirmstiesas aizturēšanu.

"Savčenko atbrīvošana atbilstu tam, par ko nesen tika panākta vienošanās [Minskas pamiera līgumiem]... un apņemšanos atbrīvot visus gūstekņus un visas saistībā ar Ukrainas konfliktu apcietinātās personas", teikts Mogerīni paziņojumā.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko izvirzīja Savčenko jautājumu 12.februāra Minskas samitā, tiekoties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, Vācijas kancleri Angelu Merkeli un Francijas prezidentu Fransuā Olandu.

Pilotei badastreika dēļ traucēta nieru un žultspūšļa darbība, bet viņa nedomā badastreiku pārtraukt, pirmdien paziņoja sabiedriskās novērotāju komisijas pārstāvis Valērijs Borščovs.

Savčenko joprojām nepiekrīt cilvēktiesību aktīvistu ieteikumam izbeigt badastreiku. Viņas apņēmību nav grozījis pat atgādinājums par padomju disidentu Anatoliju Marčenko, kura dzīvība 1968.gadā aprāvās pēc ilga badastreika, norādīja Borščovs.

Maskava apsūdz Savčenko divu Krievijas žurnālistu nāvē Ukrainas austrumos, un pret viņu ierosināta arī krimināllieta par robežas nelikumīgu šķērsošanu.

Savčenko vainu noliedz.

Decembra beigās Savčenko advokāti iepazīstināja ar dokumentiem, kas liecina, ka brīdī, kad žurnālisti iekļuva mīnmetēju ugunī, Savčenko jau atradās promaskavisko kaujinieku gūstā, kas viņu vēlāk aizveda uz Krieviju.

15.decembrī Savčenko pieteica badastreiku, protestējot pret to, ka viņai cietumā netiek sniegta pienācīga medicīniskā palīdzība. 22.decembrī Maskavas pilsētas tiesas tiesnesis Jurijs Pasjuņins Savčenko aresta pagarināšanu līdz 13.februārim atzina par likumīgu. Sēdē ukraiņu lidotāja paziņoja, ka šāda lēmuma gadījumā turpinās badastreiku uz nenoteiktu laiku.

"Turpināšu badastreiku, līdz nonākšu atpakaļ Ukrainā. Tā nav pašnāvība, bet vienīgais man pieejamais cīņas veids," sacīja Savčenko.

10.februārī tiesa pagarināja Savčenko arestu līdz 13.maijam.

Gan ASV, gan Eiropas valstis paudušas bažas par Savčenko veselības stāvokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!