Foto: RIA Novosti/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) un ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns trešdien nosodījuši Austrumukrainas kaujinieku 2.novembrī plānotās vēlēšanas.

Brisele arī kritizēja Krievijas nodomu šīs vēlēšanas atzīt.

Kā jau vēstīts, Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs otrdien paziņoja, Maskava atzīs "Doņeckas tautas republikas" (DTR) un "Luhanskas tautas republikas" (LTR) vadītāju un parlamentu vēlēšanu rezultātus.

ES pauda nožēlu par Lavrova izteikumiem, norādot, ka šāds solis grautu septembrī Minskā noslēgto vienošanos un kaitētu centieniem atrast politisku risinājumu konfliktam Austrumukrainā.

Arī ANO ģenerālsekretārs nosodīja kaujinieku 2.novembrī plānotās vēlēšanas, norādot, kas tās kaitēs miera procesam un ir pretrunā konstitūcijai un Ukrainas likumiem.

Šīs vēlēšanas "nopietni iedragās Minskas protokolu un memorandu, ko steidzami nepieciešams īstenot," norādīts ģenerālsekretāra pārstāvja izdotajā paziņojumā.

Arī Savienotās Valstis paziņojušas, ka šo vēlēšanu atzīšana nozīmētu Minskas vienošanās pārkāpšanu.

Ukrainas Augstākā rada septembrī apstiprināja likumprojektu, kas paredz Luhanskas un Doņeckas reģioniem uz trim gadiem piešķirt ierobežotas pašpārvaldes tiesības.

Likumprojekts par ierobežotu pašpārvaldi arī atļauj austrumu reģioniem rīkot vietējo varasiestāžu vēlēšanas, ierosinot tās noorganizēt 7.decembrī. Bet teroristu grupējumu līderi paziņoja, ka tiesības izvēlēties datumu jāatstāj viņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!