Foto: US Army

Nedēļas nogalē Brēmerhāfenes ostā Vācijas ziemeļos pabeigta smagās bruņutehnikas izkraušana no pirmā kuģa, kurš NATO operācijas "Atlantic Resolve" ietvaros piegādā ekipējumu ASV karavīriem, kuri paši tuvākās pusotras nedēļas laikā ieradīsies Austrumeiropā.

Jau ziņots, ka uz Eiropu no Kolorādo štata Fortkārsonas bāzes, ASV, sākusies 3. bruņutehnikas brigādes kaujas vienības 4. kājnieku divīzijas pārdislokācija 4400 karavīru sastāvā. Kopumā ar trim kuģiem Vācijā operācijas ietvaros tiek nogādātas vairāk nekā 2800 smagās bruņutehnikas vienības.

Sākotnēji bruņutehnika, tostarp tanki "M1 Abrams", bruņumašīnas "M2 Bradley" un pašgājējhaubices "M109 Paladin", tiks nogādāti Polijā, bet vēlāk daļa no tās līdz ar karavīriem nosūtīta uz Baltijas valstīm, Rumāniju, Bulgāriju un Ungāriju.

Viens ar tankiem "M1 Abrams" bruņots bataljons bāzēsies Latvijā un Igaunijā, otrs līdzīgs atradīsies Vācijā. Savukārt Rumānijā un Bulgārijā bāzēsies ar "M2 Bradley" bruņotā mehanizētā kājnieku vienība, bet Polijā līdzās brigādes daļas vadības štābam tiks izvietota arī bruņotā kājnieku vienība un ar "M109 Paladin" bruņots lauka artilērijas bataljons, raksta portāls "Stars and Stripes".

Latvijā ASV armijas 3. brigādes smagās bruņutehnikas rota ieradīšoties februāra beigās, atsaucoties uz Aizsardzības ministrijas pārstāvi Kasparu Galkinu, ziņoja aģentūra LETA.

Atbildot Krievijas agresijai reģionā, alianses samitā Varšavā tika nolemts katrā no NATO austrumu dalībvalstīm izvietot aptuveni 1000 karavīru lielus spēkus, par kuru veidošanu atbild Vācija, Kanāda, ASV un Lielbritānija. Savukārt ASV "Atlantic Resolve" ietvaros papildus lēma Austrumeiropā un Centrāleiropā izvietot bruņutehnikas brigādes kaujas vienību, raksta ASV militārpersonām veltītais portāls "Military".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!