Foto: Reuters/Scanpix

15. un 16. novembrī Austrālijas pilsētā Brisbenā notika G20 valstu samits, kurā viens no centrālajiem jautājumiem bija konflikts Ukrainā. Ukrainas Krīzes mediju centrs infografikā ilustrē, kāda ir 19 pasaules vadošo valstu attieksme pret Ukrainu, kurā notiek cīņas ar Maskavas atbalstītajiem separātistiem.

Grafikā redzams, ka astoņas valstis atbalsta Ukrainu, piecas ir Ukrainai draudzīgas, piecas ietur neitralitāti, bet neviena neatbalsta Krieviju.

Pilna izmēra attēlu var apskatīt šeit. 

Maskavas agresijas dēļ Krievijas prezidents Vladimirs Putins G20 samitā uzņemts ar kritiku. Kremļa saimnieks, kurš turpina noliegt Krievijas spēku atrašanos Ukrainā, samitu pameta nesagaidījis tā beigas.

ASV, Japāna un Austrālija samitā vienojās par kopīgu cīņu pret Krieviju. 

Tikmēr Ukrainas prezidents Petro Porošenko paziņoja, ka Kijeva ir gatava ļaunākajam scenārijam - atklātam karam ar Krieviju.

Konflikts Ukrainā aizsākās februārī, kad Krievija okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!