Foto: AFP/Scanpix

Ceturtdien pēc astoņus mēnešus ilgām kaujām Irākas valdības spēkiem izdevies no teroristiskā grupējuma "Daesh" kaujiniekiem atkarot nopostīto Mosulas katedrāli, kurā pirms trim gadiem teroristi paziņoja par sava "kalifāta" izveidi, atsaucoties uz Irākas armijas paziņojumu, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

850 gadu senās Nūri mošejas ieņemšana uzskatāma par simbolisku Irākas spēku uzvaru cīņā par Mosulu, vērtē "Reuters". "Viņu fiktīvā valsts ir kritusi," vietējai televīzijai paudis Irākas armijas preses pārstāvis Jahja Rasuls.

Irākas amatpersonas paredz, ka cīņa par pilsētu varētu noslēgties tuvākajās dienās, jo džihādisti vairs palikuši vien dažās vecpilsētas apkārtnēs. Irākas spēkiem palīdz ASV vadītā starptautiskā koalīcija.

Tiesa cīņa ir sarežģīta, jo pilsētā palikušie džhādisti ir iejukuši starp civiliedzīvotājiem, izmanto ložmetējus, dažādus slazdus, kā arī sūta cīņā spridzinātājus pašnāvniekus un snaiperus. Aizvadītajā nedēļā tika lēsts, ka vecpilsētā ir aptuveni 350 kaujinieku, taču šobrīd daudzi no viņiem varētu jau būt miruši.

Jau ziņots, ka aizvadītās nedēļas trešdienā džihādisti uzspridzināja vēsturisko Nūri mošeju. Eksplozijā sagrauta aplenktās Mosulas vecpilsētas pašā centrā esošā mošeja un tās minarets.

Tiek lēsts, ka kaujā par Mosulu nogalināti tūkstošiem civiliedzīvotāju, bet no kara plosītās pilsētās bēgļu gaitās devušies aptuveni 900 tūkstoši cilvēku. Vairākās dienas pirms mošejas ieņemšanas tās tuvumā dzīvojošie civiliedzīvotāji tika evakuēti. Tie, kuriem izdevies izbēgt no nemiernieku teritorijām vecpilsēta, pastāstījuši, ka palikušajiem trūkst pārtikas, ūdens un medikamentu. "Zēniem un meitenēm, kuriem izdevies izbēgt, ir mērenas uztura nepietiekamības pazīmes un psihosociālas traumas," paziņojis ANO Bērnu fonds.

Saskaņā ar Irākas Iekšlietu ministrijas elites vienības sniegto informāciju, Mosulas vecpilsētā karavīriem izdevies atbrīvot 20 bērnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!