Foto: AFP/Scanpix

Irākas spēki ir pārliecināti, ka ir pavisam tuvu pilnīgai Mosulas atbrīvošanai no džihādistiem, taču "Daesh" ("Islāma valsts") sola par pilsētu cīnīties līdz nāvei, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Džihādisti šobrīd ir iesprostoti "Maydan" rajonā pie Tigras upes, kur, pēc "Daesh" ziņu aģentūras "Amaq" paustā, kaujinieki ir pamatīgi nocietinājušies un sīvi cīnās ar Irākas spēkiem. "Islāma valsts kaujinieki ir zvērējuši cīnīties līdz nāvei," pavēstījusi aģentūra.

Irākas otrajā lielākajā pilsētā sestdien bija vērojami dūmu torņi, kā arī dzirdami šāvieni un sprādzieni. Irākas spēki devās no mājās uz māju, cenšoties izlavīties pa šaurajām vecpilsētas ielām. Irākas spēku komandieri atzina, ka džihādisti cīnās par katru zemes pleķīti, izmantojot snaiperus, granātas un ar sprāgstvielām bruņotus pašnāvniekus. Daļa "Daesh" kaujinieku arī padevušies.

Irākas spēki ir pārliecināti, ka pilnīga 2014. gada vasarā "Daesh" sagrābtās Mosulas atbrīvošana ir pavisam tuvu. Aģentūra "Reuters" vēsta, ka daļa Irākas kaujinieku, nesagaidot oficiālo paziņojumu par uzvaru, jau sākuši līksmot Tigras krastos, raidot gaisā šāvienus no ieročiem un klausoties mūziku.

Zaudējot Mosulu, "Daesh" Irākā kontrolēs vairs tikai nomaļus reģionus uz rietumiem un dienvidiem no pilsētas. Līdz ar Mosulas krišanu būs pielikts punkts 2016. gada oktobrī sāktajai ofensīvai, kas īpaši aktīva kļuva pēdējos mēnešos.

Pilsētā teju nav atrodamas celtnes, kas nebūtu cietušas kaujās. ANO aplēsusi, ka infrastruktūras atjaunošanai būs nepieciešams vismaz miljards ASV dolāru. Vairums pilsētas iemītnieku Mosulu jau iepriekš ir pametuši un dzīvo nometnēs citviet Irākā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!