Foto: AFP/Scanpix

Teroristu organizācija "Islāma valsts" pārņēmusi pēdējo Sīrijas valdības kontrolēto robežpunktu ar Irāku, atsaucoties uz Sīrijas Cilvēktiesību novērotājiem (SCN), ziņo BBC.

Valdības spēki bijuši spiesti atkāpties no Tenfas robežpunkta aptuveni 10 kilometrus no Sīrijas, Irākas un Jordānijas robežu saskarsmes vietas. Jaunais iekarojums džihādistiem ļaus savienot savus iekarojumus Sīrijā ar viņu kontrolētajiem Irākas rietumu apgabaliem.

Šis zaudējums sekojis īsi pēc ziņām par Sīrijas atkāpšanos no Palmīras ceturtdien. Palmīra atrodas uz stratēģiski nozīmīga ceļa caur tuksnesi.

ASV paziņojušas, ka kaujinieku apkarošana būs "sarežģīts izaicinājums". Teroristi šobrīd kontrolē jau aptuveni 95 000 kvadrātkilometru plašu teritoriju, kas ir puse no visas valsts teritorijas, norāda SCN.

Viņi dominē Deirezoras un Rakas provincēs, kā arī spēcīgi ietekmē tādas Sīrijas lielākās pilsētas kā Haseku, Alepo, Homsu un Hamu. Tostarp viņu kontrolē ir milzīgas teritorijas valsts austrumdaļā, kurām gan nav stratēģiskas nozīmes.

Tāpat džihādisti pēdējās nedēļas laikā guvuši ievērojamus iekarojumus Irākā, pēc nedēļām ilgām kaujām ieņemot Ramādi pilsētu.

BBC gan atgādina, ka līdz šim "Islāma valsts" savus pēkšņās un veiksmīgās kaujās iegūtos iekarojumus nav spējusi arī pēcāk noturēt.

Tiek ziņots, ka teroristi šobrīd no Irākas pilsētas Ramādī devušies uz austrumiem Bagdādes virzienā, lai ieņemtu Habānīju, kur valdības spēki gatavo prettriecienu.

ASV norāda, ka apzinās militāristu panākumus un koalīcijas piekāpšanos, bet prezidents Baraks Obama norāda, ka ASV karu ar grupējumu "nezaudē." "Ir skaidrs, ka tā ir taktiska piekāpšanās, lai gan Ramādi bijusi apdraudēta jau ilgu laiku. Irākas spēku apmācība, nocietinājumu būve un komandas-kontroles sistēmas valsts sunnītu apdzīvotajā daļā netiek ieviestas pietiekami ātri."

Baltā nama pārstāvis Džošs Ernests norāda, ka problēma netiks atrisināta "vienas nakts laikā". "Kamēr mēs nebūsim spējīgi Sīrijā nostiprināt vietējos spēkus uz zemes, kuri IS spēj apkarot paši savā zemē, šis būs grūts izaicinājums."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!