Foto: AFP/Scanpix

Radikālie islāmistu kaujinieki piektdien iebrukuši jezīdu ciemā Irākas ziemeļos, nogalinot vismaz 80 vīriešus un sagūstot vairāk nekā 100 sievietes, atsaucoties uz vietējām amatpersonām, vēsta raidsabiedrība CNN.

Ziņas par brutālo uzbrukumu pienākušas dienu pēc tam, kad ASV prezidents Baraks Obama paziņoja, ka, pateicoties ASV gaisa triecieniem, no ekstrēmistu grupējuma "Islāma valsts" (IS, bijušais ISIS) aplenkuma kalnos ir izglābti desmitiem tūkstoši jezīdu.

IS kaujinieki pirms uzbrukuma Kodžo ciemu bija ielenkuši vairākas dienas, pastāstīja kurdu reģionālās valdības un jezīdu līderi. Nolaupītās sievietes aizvestas uz kaujinieku kontrolētajām Mosulas un Tell Afaras pilsētām.

Jezīdi ir starp tiem 400 000 cilvēku, kuri kopš jūnija, kad IS sāka uzbrukumu Irākas pilsētām, bijuši spiesti pamest savas mājas. Vairāk nekā 200 000, bēgot no sunnītu ekstrēmistu uzbrukumiem šiītiem, kristiešiem, kurdiem un jezīdiem, ir patvērušies Dohūkas provincē.

Lai glābtu Sindžāras kalnā iesprostotos Jezīdus un novērstu islāmistu draudus kurdu reģionālajai valdībai, ASV veica gaisa triecienus un humānās palīdzības kravu aviopiegādes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!