Foto: AFP/Scanpix/LETA
Rezervātā Kenijā 45 gadu vecumā mūžībā aizgājis pēdējais ziemeļu balto degunradžu tēviņš Sudāns, otrdien pavēstīja rezervāta pārstāvji.

Viņš bija pēdējā cerība savas sugas izdzīvošanai. Mirušajam degunradzim apkārt bija sastājušies cilvēki, kuri par viņu bija rūpējušies gandrīz desmit gadus, vēsta ''Thedodo''.

Zināms, ka pēc viņa nāves šo sugu pārstāv tikai divas degunradžu mātītes.

Sudānam tika konstatētas deģeneratīvas izmaiņas muskuļos un kaulos, kā arī plaši ādas bojājumi.

Degunradzis tik ilgu mūžu pieredzējis, jo ticis labi apsargāts, skaidroja labdarības organizācija "Helping Rhinos".

Degunradzim vārds tika dots par godu valstij, kurā viņš dzimis savvaļā.

Savulaik Sudāns nosūtīts uz Dvur Kraloves zooloģisko dārzu, kurā viņš dzīvojis lielāko dzīves daļu. Savukārt 2009. gadā degunradzis pārvests uz Ol Pijitas dabas aizsardzības dienestu Kenijā, kur viņš dzīvoja kopā ar divām jaunākām radiniecēm - Fatu un Najinu. Tas tika darīts cerībā, ka dzīvošana dabiskāka vidē veicinās dzīvnieku vēlmi vairoties un glābt sugu no izmiršanas.

Sudānam arī tika nodrošināta 24 stundu aizsardzība pret malumedniekiem. Viņu apsargāja bruņoti sargi, degunradža rags arī tika izņemts, lai atturētu malumedniekus darīt pāri dzīvniekam.

Ar pēcnācēju radīšanu strauji novecojošajam degunradžu tēviņam neveicās.

Aizsardzības dienesta darbinieki, saprotot, ka cīnās ar laiku, mēģināja rast risinājumus. "Ar tikai trim palikušajiem novecojošiem ziemeļu balto degunradžu pārstāvjiem šī suga izmirs, ja netiks radīti jauni pēcnācēji," stāstīja darbinieks.

Ziemeļu balto degunradžu olšūnu paraugi tika paņemti no Najinas un Fatas, kuras ir 17 un 28 gadus vecas, tiks apstrādāti laboratorijā. Arī pirms nāves no degunradža tika savākts ģenētiskais materiāls un spermas paraugi, kas varētu palīdzēt radīt jaunus sugas pārstāvjus.

"Ziemeļu balto degunradžu liktenis ir atkarīgs no šīs operācijas, kurai jānorit gludi," paziņojumā norādīja Ol Pijitas dabas aizsardzības dienests.

Visas degunradžu sugas ir pakļautas briesmām, jo to ragi ir ļoti pieprasīti melnajā tirgū. Āzijā cilvēki uzskata, ka raga sastāvā esošās vielas var izārstēt visa veida kaites.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!