Foto: AFP/Scanpix

Izvēlēties, kuru glābt – māti ar meitu vai ģimeni citā stāvā – šāds lēmums bija jāpieņem ugunsdzēsējam Džonam Vernsbijam, kurš divas reizes devās iekšā degošajā "Grenfell Tower" ēkā, ziņo "Daily Mail".

Stāstot par piedzīvoto medijam, ugunsdzēsējs notikumus raksturo kā teju apokaliptiskus. Viņam ar kolēģi vajadzējis izvēlēties, kuru glābt - māti ar meitu 10. stāvā vai ģimeni, kas atrodas 14. ēkas stāvā.

Viņš kopā ar savu 52 gadus veco kolēģi Terriju Lovu pieņēmis lēmumu - jāglābj tie, kas atrodas tuvāk.

Mātei un meitai būtu vajadzīgs brīnums, lai izkļūtu cauri biezajam dūmu mākonim, atzīmē medijs. Ugunsdzēsēji izglābuši abas, bet tad atkārtoti devušies ēkā, lai nokļūtu uz ēkas 14. stāvu.

Dodoties augšā, viņi astotajā stāvā pamanījuši kādu citu māti ar meitu naktskreklos, kas turējušās pie margām. Tad atkal sekojusi izvēle - izglābt abas, vai tomēr doties pie ģimenes ēkas 14. stāvā.

"Tā bija briesmīga dilemma. Mums bija jādodas uz 113. dzīvokli, kur cilvēkiem bija nepieciešama palīdzība, bet šeit arī bija nepieciešams sniegt palīdzību. Mēs viņas nogādājām lejā, bet tad sekoja pavēle - neiet vairs ēkā, jo dūmi un liesmas kļuva pārāk lielas," stāsta Džons.

"Mums bija jāsasniedz 14. stāva 113. dzīvoklis. Mēs tā arī nesasniedzām cilvēkus, kas bija šajā dzīvoklī. Šie skaitļi tagad man visu laiku ir atmiņā," norāda ugunsdzēsējs. "Cilvēkiem jāzina tas, kas notika," piebilda Džons, "viņiem jāzina tie ugunsdzēsēji, kas bija iekšā "Grenfell Tower" ēkā".

Viņš stāsta, ka ap pulksten 4 rītā liesmas jau bija teju pilnībā pārņēmušas ēku, bet tajā joprojām atradās ģimenes, kas cerēja, ka tiks izglābtas. "Tas mani pilnībā salauza," atzīst glābējs. "Pie manis pienāca sieviete un kliedza, ka viņas dēls palicis ēkas 18. stāvā. Viņa lūdzās, lai mēs dodamies viņam pakaļ," atminas ugunsdzēsējs, kurš stāsta, ka cilvēki pa logiem centušies sev pievērst uzmanību. "Viņi māja ar segām, lai pievērstu sev uzmanību, bet tad viņi pazuda," piedzīvoto atceras Džons.

Glābējs intervijā "The Mail" norāda, ka nav izdarījis neko īpašu, vien bijis daļa no komandas. Viņš uzteicis arī 270 savu kolēģu drosmi, kas piedalījušies glābšanas darbos. "Es nekad neaizmirsīšu savu pirmo ieiešanu "Grenfell Tower" ēkā," apgalvoja glābējs.

Jau vēstīts, ka ugunsgrēkā "Grenfell Tower" ēkā Londonā bojāgājušo skaits pieaudzis līdz 30, piektdien paziņojusi policija. Savukārt sestdien policija norādīja, ka bezvēsts pazuduši vai bojāgājuši ir 58 cilvēki, un visi bezvēsts pazudušie tiek uzskatīti par bojāgājušiem.

Ugunsgrēks 24 stāvu ēkā "Grenfell Tower" izcēlās naktī uz trešdienu.

"Grenfell Tower" dzīvoja ap 600 cilvēku, un pazudušas veselas ģimenes. Policija brīdinājusi, ka tā nevarētu identificēt visus ugunsgrēkā bojāgājušos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!