Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) bezvīzu režīmu ar Ukrainu varētu ieviest līdz šā gada beigām, ceturtdien paziņoja Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers.

ES dalībvalstis jau pagājušajā nedēļā vienojās, ka Ukrainas pilsoņiem būtu ieviešams bezvīzu režīms ceļošanai uz ES, bet tikai ieviešot arī stingras "avārijas bremzes".

"Esmu pārliecināts, ka, neraugoties uz grūtībām un pretrunām, kas pastāv starp dažām ES dalībvalstīm un Eiropas Parlamentu (EP), mēs varēsim sniegt Ukrainai bezvīzu režīmu līdz gada beigām," ceturtdien preses konferencē, kurā piedalījās arī Eiropadomes prezidents Donalds Tusks un Ukrainas prezidents Petro Porošenko, sacīja Junkers.

Jautājums par to, kā saskaņot mehānismu reaģēšanai uz Eiropas migrācijas izaicinājumiem, tagad ir jārisina Eiropas Parlamentam un Eiropadomei, viņš piebilda.

Junkers un Tusks arī apliecināja, ka Francija un Vācija negrasās bloķēt bezvīzu režīma ieviešanu ar Ukrainu.

Porošenko savukārt norādīja - "tāda bija gan Eiropadomes prezidenta, gan EK prezidenta, gan EP prezidenta nostāja, ka mēs esam izdarījuši visu nepieciešamo [bezvīzu režīma ieviešanai], un patlaban notiek EP un Eiropadomes sarunas [mehānisma saskaņošana par bezvīzu režīma apturēšanu ar trešajām valstīm]. Man ir liels prieks dzirdēt prezidenta Junkera paredzējumu par to, ka viņš ir optimists un uzskata, ka [mehānisma saskaņošanai] ir jānoslēdzas līdz šā gada beigām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!