Foto: Reuters/Scanpix

Kanādas parlamenta vēlēšanās uzvarējušās liberāļu partijas līderis un topošās valdības premjers Džastins Trudo apstiprinājis, ka Kanādas iznīcinātāji tiks atsaukti no radikālo islāmistu grupējuma "Islāma valsts" (IS) bombardēšanas misijas Irākā un Sīrijā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Par to viņš jau dažas stundas pēc Liberālās partijas uzvaras vēlēšanās telefoniski informējis ASV prezidentu Baraku Obamu.

Trudo gan neminēja konkrētu laika grafiku, kad Kanādas CF-18 lidmašīnas (attēlā) pārtrauks dalību ASV vadītajā koalīcijā pret teroristu grupas kaujiniekiem, kuri kopš 2014. gada ir sagrābuši plašas teritorijas Sīrijā un Irākā.

Jau savas priekšvēlēšanu kampaņas laikā 43 gadus vecais Trudo solīja Kanādas kaujas lidmašīnu atgriešanos mājās.

Tai pat laikā politiķis uzsvēra, ka Irākā joprojām paliks Kanādas militārie instruktori.

Nākamais premjerministrs arī sola līdz gada beigām uzņemt valstī 25 000 sīriešu bēgļu – šo ideju iepriekš bija noraidījis viņa priekštecis Stīvens Hārpers.

Trudo savā priekšvēlēšanu kampaņā solīja arī samazināt vidusslāņa ienākuma nodokli, bet pacelt to turīgajiem. Liberāļa plānos ir arī vairāk rūpēties par vidi un legalizēt marihuānu.

Vēstīts, ka Kanādas parlamenta vēlēšanās liberāļi Pārstāvju palātā ieguva vismaz 182 no 338 deputātu vietām, tādējādi paverot iespēju vairākuma valdības veidošanai Trudo vadībā.

Tikmēr līdzšinējā premjerministra Stīvena Hārpera vadītie konservatīvie, kas atradās pie varas kopš 2006. gada, guvuši pārsvaru tikai 103 vēlēšanu apgabalos.

56 gadus vecajam Hārperam, kurš cerēja uz ceturto pilnvaru termiņu valdības vadītāja krēslā, vēlēšanas atnesušas graujošu sakāvi, un viņš jau paziņojis par atkāpšanos no partijas vadītāja amata.

Pirmsvēlēšanu debatēs būtiska loma bija arī sīriešu bēgļu jautājumam.

Trudo un 60 gadus vecais NDP līderis Tomā Malkērs apsūdzēja Hārperu par nepietiekamu atbalstu sīriešu imigrantiem, kas šogad pārpludinājuši Eiropu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!