Foto: Reuters/Scanpix

Krievija ir piedāvājusi NATO "pozitīvu programmu", lai samazinātu spriedzi, kas izveidojusies starp aliansi un Maskavu, atsaucoties uz Krievijas aizsardzības ministra vietnieku Anatoliju Antonovu, vēsta Kremļa raidsabiedrība RT.

"NATO militārie eksperti septembrī ir uzaicināti uz konsultācijām Maskavā par militāro un politisko situāciju Eiropā," teikts Antonova paziņojumā presei.

Krievija ir gatava konstruktīvam dialogam ar NATO par spīti atšķirīgajiem uzskatiem un NATO samitā Varšavā pieņemtajiem lēmumiem, uzsver Antonovs.

Viens no jautājumiem, ko Krievija vēlas pārrunāt septembrī Maskavā, ir militārie lidojumi virs Baltijas jūras. Krievija apsver iespēju militāros lidojumus reģionā veikt ar ieslēgtiem transponderiem, bet tikai tad, ja to pašu darīs NATO, papildina Antonovs.

"Krievija arī ir gatava sadarboties, lai izvairītos no incidentiem uz jūras un gaisā, balstoties uz divpusējiem līgumiem un konsultācijām ar Latvijas, Lietuvas, Igaunijas. Polijas, Zviedrijas un Somijas Aizsardzības ministrijām, risinot abpusējās bažas par militārajām aktivitātēm pierobežas reģionos," medijs citē Antonovu.

Jau ziņots, ka Krievijas realizētā Krimas pussalas aneksija un atbalsts kaujiniekiem Austrumukrainā ir satraucis Baltijas valstis un Poliju, kā arī sarežģījis Maskavas un NATO attiecības.

NATO aizsardzības ministri nesen vienojās par 4000 karavīru nosūtīšanu uz Poliju un Baltijas valstīm. Pa 1000 karavīriem piešķirs ASV, Kanāda, Vācija un Lielbritānija.

Nepatiku par papildu NATO karavīru izvietošanu reģionā ir paudusi Krievija, kura ir paziņojusi par trīs jaunu divīziju veidošanu līdz gada beigām, lai izvietotu tās pie valsts rietumu un dienvidu robežām.

Kopš 2014. gada notikumiem un Rietumu-Maskavas attiecību pasliktināšanās arī ievērojami pieaudzis gadījumu skaits, kad Krievijas militārās lidmašīnas vai kuģi Baltijas jūrā pietuvojas Baltijas vai citu reģiona valstu robežām, vai īslaicīgi to pārkāpj. Daudz gadījumos aviācija lidojusi ar izslēgtiem lidojuma datu raidītājiem – transponderiem.

Aprīlī tika ziņots, ka Krievijas lidmašīnas Baltijas jūrā bīstami Tuvu pārlidoja ASV karakuģim "USS Donald Cook", NATO amatpersonas šo incidentu nosauca par provokāciju.

Politiķi un eksperti izteica pieņēmumu, ka ar šo manevru Krievija vēlas panākt sarunas ar ASV, lai vienotos par ietekmes sfēru sadalīšanu reģionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!