Foto: AFP/Scanpix

Krievija apsver iespēju iesūdzēt tiesā Vāciju par militārā poligona būvniecības līguma laušanu, otrdien ziņo mediji.

Vācijas ekonomikas ministrs Zigmārs Gabriēls pirmdien paziņoja, ka atsaucis atļauju jau martā apturētajam projektam, kura izmaksas sasniedz 123 miljonus eiro.

Jaunais poligons, kuru Volgas reģionā bija plānots atklāt vēl šogad, bija paredzēts 30 000 karavīru apmācīšanai gadā.

Poligona būvniecību bija uzņēmies Vācijas aizsardzības uzņēmums "Rheinmetall".

Vācija nolēma lauzt līgumu, reaģējot uz Maskavas agresiju pret Ukrainu.

"Runa nav par naudu, bet par cilvēku dzīvībām," žurnālistiem norādīja Gabriēls.

Krievija Berlīnes lēmumu apturēt ieroču darījumu nodēvējusi par nekonstruktīvu un pārmetusi Vācijai pakļaušanos ASV spiedienam.

Kāda Krievijas Aizsardzības ministrijas amatpersona ziņu aģentūrai ITAR-TASS norādīja, ka gadījumā, "ja vācieši lauzīs līgumu, sekos tiesvedība".

"Rheinmetall" pārstāvis žurnālistiem atklāja, ka uzņēmums risina sarunas ar Vācijas valdību, bet vienošanās par zaudējumu atlīdzināšanu vēl nav panākta. Taču uzņēmums norādījis, ka 100 miljonu eiro būtu piemērota summa.

Laužot līgumu, Vācija rīkojusies stingrāk, nekā to paredz Eiropas Savienības (ES) pagājušajā nedēļā Krievijai piemērotās sankcijas.

Kā jau ziņots, piektdien stājās spēkā ES "trešās fāzes" sankcijas pret Krieviju, cerot šādi apturēt Maskavas agresiju pret Ukrainu.

Jaunās sankcijas, atšķirībā no otrās fāzes sankcijām, kas aprobežojās ar individuāliem ceļošanas ierobežojumiem un līdzekļu iesaldēšanu, vērstas pret Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Tostarp aizliegts arī bruņojuma un dubultā pielietojuma preču eksports uz Krieviju. Taču ierobežojumi attiecas tikai uz jauniem darījumiem, tas neattiecas uz līgumiem, kuri jau noslēgti.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!