Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievija Kaļiņingradā otrdien sākusi militārās mācības, kurās piedalās Krievijas Baltijas jūras flote, gaisa spēki un gaisa desanta spēki, informē Krievijas Aizsardzības ministrija.

"Manevri notiek laikā, kad Eiropā notiek starptautiskās mācības "Saber Streike 2014" un "Baltops-2014"," norāda ministrija. "Kaļiņingradas manevros iesaistītais militārpersonu skaits, kā arī Aizsardzības ministrijas bruņojums ir salīdzināms ar militārpersonu, ieroču un militārā aprīkojuma skaitu NATO dalībvalstu mācībās uz robežas."

Jau ziņots, ka Ādažu bāzē pirmdien tika atklātas starptautiskās militārās mācības "Saber Strike 2014", kuras šogad notiek vienlaikus ar uzņemošās valsts atbalsta mācībām "Baltic Host 2014" un jūras spēku mācībām "Baltops 2014".

No 9.jūnija līdz 20.jūnijam Baltijas valstīs, kā arī Vācijā notiek ASV Eiropas spēku vadītās starptautiskās militārās mācības "Saber Strike 2014".

Sauszemes un gaisa spēku mācībās "Saber Strike 2014", kuru uzņemošā valsts rotācijas kārtībā šogad ir Latvija, piedalīsies karavīri no Kanādas, Dānijas, Igaunijas, Somijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Norvēģijas, Lielbritānijas un ASV, kļūs par līdz šim plašākajām mācībām. Tajās kopumā piedalīsies aptuveni 4700 karavīru, tostarp vairāk nekā 500 Latvijas karavīru, un tiks iesaistītas aptuveni 800 dažādas militārās tehnikas vienības.

Visās trijās Baltijas valstīs - Tartu, Igaunijā, Rīgā, Latvijā, un Nemienčīnē, Lietuvā - vienlaicīgi norisināsies brigādes līmeņa štāba mācības, bet Latvijā un Lietuvā - arī lauka taktiskās mācības. Latvijā tās notiks Ādažu poligonā, kurā karavīri mācību uzdevumus veiks, izmantojot iznīcinātājus un bezpilota lidmašīnas, dažāda veida inženiertehniku un bruņutehniku, piemēram, "M2A3 Bradley", "M1126 Stryker", "XA-180", "XA-202" un "M113".

Arī Gaižūnu poligonā, kur trenēsies Lietuvas, Dānijas, ASV un Polijas karavīri, izmantos dažāda veida tehniku - tankus, bruņutehniku un cita veida tehniku.

Gaisa operāciju nodrošināšanai tiks izmantota aviācijas bāze Emari, Igaunijā, kur izvietosies astoņi ASV Minesotas Nacionālās gvardes iznīcinātāji, divas Mičiganas un Pensilvānijas Nacionālas gvardes degvielas uzpildes lidmašīnas un Igaunijas Gaisa spēku lidmašīna, un Lielvārdē, Latvijā, kur izvietosies ASV Gaisa spēku lidmašīnas "C-130" un Latvijas Gaisa spēku helikopteri. Šo operāciju nodrošināšanai tiks izmantoti arī ASV stratēģiskie bumbvedēji "B-52" un lidmašīna "C-5".

ASV Sauszemes spēku organizētās ikgadējās mācības "Saber Strike" notiek Baltijas valstīs jau ceturto reizi ar mērķi uzlabot militāro vienību sadarbību, kaujas spējas un gatavību aizsardzības un uzbrukuma operācijām, kā arī trenēties pildīt uzņemošās valsts lomu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!