Foto: RIA Novosti/Scanpix

Irāka parakstījusi līgumu par Kirevijas ieroču iegādi 4,2 miljardu dolāru (~ 2,3 miljardi latu) vērtībā jau šajā gadā, atsaucoties uz Krievijas medijiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Maskava, kas bija lielākā ieroču piegādātāja Irākai Sadama Huseina valdīšanas laikā, nu kļūs par otru lielāko piegādātāju Irākai pēc ASV. Par jauno līgumu paziņots pēc Irākas un Krievijas premjeru tikšanās otrdien Krievijā.

Vienošanās cita starpā paredz arī 30 kaujas helikopteru ”MI-28” un 42 zeme – gaiss raķešu sistēmu ”Pantsir – S1” piegādi. Turpmākajās sarunās, iespējams, tikšos apspriesta arī kaujas lidmašīnu ”MIG-29” un bruņutransportieru, kā arī citu ieroču piegāde.


Līgums tika izstrādāts Irākas aizsardzības ministra Saaduna Duleimi vizīšu laikā Krievijā aprīlī, jūlijā un augustā.

Irākas premjers Nuri al Maliki šonedēļ paziņoja, ka nevēlas, lai Irāka būtu ”kāda ieroču monopola daļa”. Bruņojums tiekot iegādāts, balstoties uz vajadzību.

Irāka atjauno savus bruņotos spēkus un vēlas dažādot savu bruņojumu. Tas varētu stiprināts Vašingtonai sajūtu, ka tā ”zināmā veidā” zaudē ietekmi Irākā, norāda BBC aizsardzības un diplomātijas korespondents Džonatans Markuss.

Savukārt Krievijai tas ir noderīgs solis – veids kā stiprināt savu ietekmi laikā, kad ir apdraudēta turpmākā sadarbībā ar tās ciešo sabiedroto – Bašara al Asada režīmu Sīrijā, norāda BBC.

Jau vēstīts, ka 2011. gadā no Irākas izvesti pēdējie ASV karavīri, noslēdzot deviņus gadus ilgušo karu. Uzbrukums Irākai sākts 2003. gadā, lai gāztu prezidenta Sadama Huseina režīmu. Tomēr pēc ASV spēku izvešanas Irākā turpinās iekšējā vardarbība un terorakti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!