Foto: AFP/Scanpix
Pirmdien Krievijā 55 gadu vecumā miris žurnālists un aktīvists pret meža izciršanu Mihails Beketovs, kurš pēc 2008. gadā pārciesta uzbrukuma kļuva par invalīdu, otrdien vēsta ārvalstu mediji.

Beketovs miris pirmdien slimnīcā Maskavas piepilsētā Himkos. Nāves iemesls, iespējams, ir sirdsdarbības problēmas, raidsabiedrības BBC Krievijas dienestam paziņoja žurnālista advokāts. Beketova nāves apstākļu pārbaudi sākuši izmeklētāji.

Beketovs bija viens no pirmajiem žurnālistiem, kurš aktīvi iestājās pret autoceļa būvniecību caur Himku mežam. Viņš arī bija Himku avīzes veidotājs un redaktors.

Savos rakstos, iestājoties pret meža izciršanu Maskvas - Sanktpēterburgas šosejas celtniecības dēļ, Beketovs izteica aizdomas, ka vietējās amatpersonas gūsts labumu no projekta. Žurnālists kampaņu turpināja arī pēc tam, kad tika nogalināts viņa suns un aizdedzināta automašīna.

2008. gada 13. novembrī Beketovam pie mājas uzbruka divi vīrieši, kas ar metāla stieni sašķaidīja viņa rokas, kājas un ielauza galvaskausu. Žurnālista labo kāju nācās amputēt, viņš zaudēja gandrīz visus kreisās rokas pirkstus un smagi traumētas bija smadzenes.

Pēc uzbrukuma viņš arī zaudēja spēju runāt.

Uzbrucēji tā arī līdz šim nav atrasti. Uzbrukumos cieta arī vairāki citi žurnālisti un aktīvisti, kas iestājās pret šosejas būvniecības projektu.

2010. gadā Beketovu atzina par vainīgu vietējā mēra apmelošanā, bet vēlāk tiesa žurnālistu attaisnoja.

Kopš 1992. gada Krievijā ir nogalināti 54 žurnālisti, liecina Ņujorkā bāzētās Žurnālistu aizsardzības komitejas dati. Organizācija Krieviju ierindo kā devīto sliktāko valsti žurnālistu slepkavību izmeklēšanā.

Beketovam, kuram bija izteikti draudi, lai viņš pārtrauktu rakstīt, 2011. gadā piešķirta valdības drukāto mediju balva, raksta BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!