Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas motociklistu kluba "Nakts vilki" iecerētajam braucienam no Maskavas uz Berlīni, ko Kremļa atbalstītais grupējums iecerējis par godu tā dēvētajai Uzvaras dienai un kura maršruts cita starpā šķērso Poliju, piebiedrosies arī Krievijas Brīvprātīgo asociācija Bruņoto spēku atbalstam, kura organizē autoralliju, ziņo Polijas radio.

Rallija "Uzvaras ceļš" maršruts vedīs no Maskavas uz Baltkrieviju un Poliju un noslēgsies Vācijā 9.maijā.

Asociācija izveidota vēl komunistiskā režīma laikā, un tās mērķis ir nodarboties ar Krievijas pilsoņu "patriotisko audzināšanu", kā arī atbalstīt bruņotos spēkus un iesaistīties civilajā aizsardzībā.

Īsā paziņojumā, kas otrdien atsūtīts Polijas radio, teikts, ka rallija dalībnieki 18.aprīlī startēs no Maskavas, lai nokļūtu Vācijas pilsētā Torgavā, kur Otrā pasaules kara beigās satikās ASV un padomju armijas. Rallija maršruts ved caur Minsku un Varšavu.

Polijas sabiedrībās jau iepriekš sašutumu izraisīja Krievijas motociklistu kluba "Nakts vilki" plānotais brauciens, un izskanējuši aicinājumi varasiestādēm to nepieļaut.

Motociklistu klubs, kurā ir aptuveni 5000 locekļu, kopš tā laika atteikusies runāt ar poļu žurnālistiem. Bandas preses sekretāre Anna Komarova Polijas radio korespondentam Maskavā pavēstījusi, ka kluba vadītājs Aleksandrs Zaldostanovs, kas pazīstams ar palamu "Ķirurgs" un kurš aktīvi pauž atbalstu Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam un Kremļa īstenotajai agresīvajai politikai, komentārus nesniegs.

"Nakts vilki" ir arī viens no grupējumiem, kas uzstājas kā Kremļa inspirētās fašistiskās trieciennieku kustības "Antimaidans" dibinātājorganizācija. Bandas locekļi iesaistījušies arī karadarbībā Ukrainā.

Polijas radio krievu redakcijai iepriekš izdevies intervēt Zaldostanovu, kurš norādīja, ka "mēs nedodamies apciemot Poliju, mūsu galamērķis ir Berlīne".

Jautāts par iespējamiem šķēršļiem Polijā, viņš atbildēja, ka "jebkādas darbības izraisīs reakciju".

Vienlaikus "Facebook" grupa, kas protestē pret "Nakts vilku" braucienu, savākusi vairāk nekā 10 000 atbalstītāju. Apmēram 4000 cilvēku internetā parakstījuši petīciju Polijas ārlietu ministram Gžegožam Shetinam, kurā aicināts aizliegt krievu motociklistiem braukt cauri Polijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!