Lielbritānija ir lūgusi Franciju palīdzēt jūras apsekošanā pie Skotijas krastiem pēc ziņām, ka šajā rajonā atrodas Krievijas zemūdene, pirmdien ziņoja britu laikraksts "Daily Telegraph".

"Mēs varam apstiprināt, ka mūsu sabiedroto jūras aviācijas patruļlidmašīnas, kas uz laiku bāzējušās Karalisko jūras kara spēku bāzē Losimutā, darbojas kopā ar Lielbritānijas jūras kara spēkiem. Mēs neapspriežam jūras operāciju detaļas," laikraksts citēja Aizsardzības ministrijas pārstāvja teikto.

Laikraksts ziņoja, ka Francijas gaisa spēki ir iesaistījušies meklēšanas operācijā, kura ilgst jau 10 dienas.

Britu lēmums iesaistīt operācijā Franciju saistīts ar to, ka no Lielbritānijas bruņojuma ir izslēgta pašu būvēta pretzemūdeņu lidmašīna.

Operācijā piedalās arī britu jūras spēku fregate "Sutherland" un pretzemūdeņu zemūdene.

Operācijas mērogs var būt saistīts ar Londonas bažām, ka Krievijas zemūdene veic izlūkošanas misiju, izsekojot atomzemūdeni, kas bruņota ar "Trident" tipa ballistiskajām raķetēm.

Laikraksts atzīmēja, ka Lielbritānija trešoreiz lūgusi palīdzību sabiedrotajiem saistībā ar Krievijas jūras kara flotes zemūdens patrulēšanas aktivizāciju. NATO pavēlniecība ir novērtējusi šo aktivizāciju kā bezprecedenta rīcību.

Lielbritānija 2010. gadā norakstīja izlūklidmašīnu "Nimrod", kas spēja veikt zemūdeņu meklēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!